Brandbomgooier woning Willem Groeneveld hoort ook in hoger beroep vijf jaar cel en TBS tegen zich eisen

nieuws

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, houdt het gerechtshof vast aan de veroordeling van Tjeerd P. tot vijf jaar cel en TBS met voorwaarden voor de aanslag op Sikkom-journalist Willem Groeneveld. . Dat liet de advocaat-generaal vrijdagmiddag weten, tijdens de hoger beroepszaak rond één van de aanslagplegers.

Dat melden het Dagblad van het Noorden en RTV Noord vrijdagmiddag.

P. pleegde de aanslag samen met plaatsgenoot Jaimy W, maar alleen P. koos ervoor om hoger beroep aan te tekenen tegen zijn straf. Beide mannen werden in juli vorig jaar veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met voorwaarden. Het OM eiste vrijdagmiddag dezelfde straf tegen P. als de lagere rechter.

De Stadjer vindt dat hij te zwaar is gestraft voor zijn daad: in de nacht van 18 op 19 augustus 2021 gooide hij, samen met W, flesjes met een brandbare vloeistof door de voordeur van het huis van Sikkom-journalist Willen Groeneveld. De brand die ontstond, kon snel worden uitgemaakt door Groeneveld en zijn partner, omdat flesjes met brandbaar vloeistof waren niet kapot gebroken. De rechter veroordeelde het tweetal desondanks voor poging tot moord en brandstichting.

P. vindt echter dat hij te zwaar is gestraft voor de aanslag. De Stadjer heeft spijt van zijn daad, maar vindt dat hij een minder lange celstraf verdient en dat de tbs-maatregel van tafel moet. Volgens P. is hij door W. meegesleurd en onder druk gezet om de molotov-cocktails bij Groeneveld naar binnen te gooien.Het OM vindt echter dat P. probeert om zijn rol te minimaliseren en wil opnieuw een veroordeling voor brandstichting en poging tot moord met voorbedachten rade.

Over twee weken doet het gerechtshof ‘uitspraak’, met een arrest in het hoger beroep.