Blaarkopkalfje geboren in potstal bezoekerscentrum Reitdiep

nieuws
Foto: Marco Glastra / Het Groninger Landschap

Ze kunnen hun geluk niet op bij Het Groninger Landschap. Zaterdag werd er in de potstal van het bezoekerscentrum Reitdiep een blaarkopkalfje geboren.

En het is niet het eerste blaarkopkalfje dat dit seizoen geboren werd. Onlangs zag er ook al een kalfje het licht. Volgens Het Groninger Landschap gaat het met zowel de kalfjes als de moeders goed. Dat er nieuwe blaarkopkalfjes geboren worden is goed nieuws, omdat het met de blaarkop de afgelopen decennia niet super goed ging.

In 1998 waren er nog maar duizend koeien van de soort
In de provincie Groningen bestond aan het begin van de twintigste eeuw de veestapel voor negentig procent uit blaarkoppen. Behalve in Groningen werden ze ook gefokt in Zuid-Holland in de omgeving van Leiden en de Rijnstreek. Daarna is het langzaam bergafwaarts gegaan. In 1980 bestond de Nederlandse rundveestapel voor één procent uit blaarkoppen. In 1998 waren er nog maar duizend koeien en vijftien goedgekeurde stieren van de soort. Sindsdien gaat het beter.

Blaarkop
De Groninger blaarkop is egaal rood of zwart en te herkennen aan een witte kop en een witte staartpunt. Rondom de ogen hebben de blaarkoppen zwarte of rode blaren. De koeien worden onder andere ingezet voor natuurbeheer langs de oude Hunzeloop.