Bekroonde documentaire Thom Verheul over draverstrainer vertoond in Noordlaren

nieuws
Thom Verheul - Foto: Sebastiaan Scheffer

Het dorpshuis in Noordlaren is begin maart voor de tweede keer de plek waar de prijswinnende documentaire The Successor van Thom Verheul wordt vertoond.

The Successor gaat over de succesvolle Nederlandse trainer voor drafpaarden Richard Westerink en zijn paard Etonnant. Verheul volgde het duo twee jaar lang op de voet, vertelde hij zaterdag in Haren Doet op OOG Radio.

“Westerink is eind 40 en van jongs af aan zat hij al in de paardenwereld. Hij kwam in contact met een paard in Noordlaren, het paard Vriend. Het omgaan met dat paard heeft de rest van zijn leven bepaald, want hij heeft toen besloten dat hij met drafpaarden aan de slag wilde gaan. Bij de stal van de familie Vlaar in Noordlaren heeft hij zijn eerste jaren met de trainer mogen werken en later heeft hij gekozen voor een opleiding in Brabant.”

Uiteindelijk belandde Westerink in Frankrijk. “Zijn trainer zei dat een jongen met zijn ambitie naar Amerika of Frankrijk moest. Hij koos voor Frankrijk en de rest is geschiedenis.”

Met het volgen van Westerink belandde Verheul door heel Europa, met de winst op het wereldkampioen sprint in Stockholm als hoogtepunt. Het was een bijzonder proces, niet in de laatste plaats omdat de overleden Groninger filmmaker Ismaël Lotz meewerkte aan de film.

“Hij had toen al een vergevorderd stadium van longkanker”, zegt Verheul. “Ik ken Ismaël al jaren en heb veel films met hem gemaakt en ik zei toen tegen hem dat we dit nog samen konden doen. Dit konden we op eigen tempo doen en toen zijn we naar Normandië gegaan en hebben we daar heerlijk gewerkt. Ismaël zei de tweede dag nog: “ik tel weer mee, ik maak een film”, fantastisch natuurlijk.”

Lotz kon daarna niet meer mee op reis maar heeft tot op het laatste moment nog wel doorgewerkt aan het project. “Tot drie weken voor zijn dood wilde hij nog steeds de film kunnen monteren, zo was hij gegrepen door deze film.”

The Successor ging vorige maand in première in Theater Tuschinski in Amsterdam. Daarna werd de film al eens vertoond in het dorpshuis in Noordlaren, en de tweede vertoning in het dorp op 2 maart is ook reeds uitverkocht. Daarnaast zijn er gesprekken gaande om de film uit te zenden op NPO 2. The Successor won in november de prijs voor ‘Great Champions’ op het prestigieuze Milano International FICTS fest.

Luister hier het interview met Thom Verheul uit Haren Doet terug: