“Als iemand genezen is van kanker, dan valt men vaak in een gat”

nieuws

Het is zaterdag wereldkankerdag. Voor Stichting Hamelhuys aan de Johan de Wittstraat aanleiding om een open huis te organiseren. Directeur Josje Hamel noemt de dag belangrijk.

Hoi Josje! Het klinkt gezellig druk bij jou op de achtergrond …
“We hebben inderdaad een hele mooie dag. Ik denk dat we tot nu toe rond de vijftig mensen hebben mogen verwelkomen. Daar zijn we ook tevreden mee. Het doel van deze dag is om te laten zien wat we doen. Mensen kunnen kennis maken, kunnen met elkaar en met de vrijwilligers in gesprek, en kunnen ook bekijken welke workshops we hier aanbieden.”

Hoe belangrijk is zo’n dag als vandaag?
“Heel belangrijk. Wat we zien is dat steeds meer mensen langer leven die ooit te maken hebben gekregen met de diagnose kanker. En dat is natuurlijk geweldig. Maar het zorgt er ook voor dat het aantal vraagstukken toeneemt. De behoefte om met lotgenoten te spreken bijvoorbeeld, maar ook andere zaken die naar boven komen. Hoe ga je om met klachten als vermoeidheid, hoe bouw je een werkritme op.”

In Nederland krijgen steeds meer mensen te maken met de diagnose kanker, waarbij de overlevingskansen door de jaren heen ook toenemen. Jullie richten je als Hamelhuys echt op de periode na de genezing hè?
“Klopt. Als je de strijd aan gaat met de ziekte dan heb je een duidelijk doel. Je gaat naar het ziekenhuis, waar de meest professionele mensen voor je klaar staan. Maar op een gegeven moment is de strijd klaar. Je krijgt het prachtige nieuws gekregen dat je genezen bent, maar je merkt aan alles dat je nog niet de oude bent. Je hebt bijvoorbeeld te maken met vermoeidheid, of met problemen dat je je oude leven nog niet kunt herpakken. Op dat moment zijn wij er voor je. Dus als de reguliere zorg eigenlijk wegvalt, dan kunnen mensen bij ons aankloppen. En uiteraard als mensen in behandeling zijn, zijn ze bij ons ook van harte welkom.”

Hoe voorzien jullie daar in?
“Dat doen we op verschillende manieren. Door allereerst een luisterend oor te bieden. Maar ook om lotgenoten met elkaar in contact te brengen. Maar wat ik al vertelde, we bieden ook workshops aan. Zo vindt er yoga plaats, maar bijvoorbeeld ook boetseren. En we hebben hier regelmatig diëtisten en fysiotherapeuten aanwezig die bijvoorbeeld helpen om door middel van gezond eten flink wat stappen te maken.”

Nu zijn er misschien mensen die dit artikel lezen en denken verdorie, ik wist niet dat de open dag vandaag was …
“De mensen zijn bij ons altijd welkom. We zijn van dinsdag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Je hoeft niet een afspraak te maken, maar het mag wel. Mensen die meer informatie willen die kunnen ook terecht op onze website.”