Update: acties voor aardbevingsslachtoffers Turkije en Syrië komen op gang: “Lege kratten inzamelen en benefietconcert”

nieuws
Foto: Mahmut Bozarslan (Voice of America) - https://www.voaturkce.com/a/icisleri-bakani-soylu-dorduncu-seviye-alarm-ortaya-koyduk/6949379.html, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=128454774

In de gemeente zijn de afgelopen dagen verschillende acties opgezet om de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië te helpen.

Zo zijn kinderen van de Bekenkampschool, locatie Wilgenlaan, inmiddels begonnen met het verzamelen van statiegeldflessen. De bedoeling is dat de flessen ingeleverd worden bij een supermarkt in de buurt, waarna het statiegeld overgemaakt gaat worden naar Giro 555. Volgens de directie van de school leeft het onderwerp erg op school. “De kinderen zijn geschrokken van de heftige beelden en willen graag helpen.”

Benefietconcert in Martinikerk
Komende woensdag vindt in de Martinikerk een benefietconcert plaats. De koren Choral Voices Groningen, Magnificat Emmen en het Margaretha Consort brengen die avond Händels Messiah ten gehore. “Moeten wij ook niet iets doen, was de vraag die afgelopen woensdag tijdens een koorrepetitie op tafel werd gelegd”, vertelt dirigent Daniël Rouwkema. “Iemand zei toen, misschien een meezing-Messiah? Vorig jaar hebben we ook Händels Messiah opgevoerd, dus deze muziek zit nog vrij goed in ons hoofd. En zo ontstond het idee om dit in de Martinikerk op te gaan voeren.”

“Opbrengst naar Giro 555”
Rouwkema nam donderdag contact op met de Martinikerk die het zo’n goed idee vonden dat het gebouw belangeloos wordt opengesteld. Ondertussen werd een orkest geformeerd, en is er de afgelopen dagen gerepeteerd. “Mensen die het werk kennen hebben de gelegenheid om mee te zingen. De kaartjes kosten minimaal 17,00 euro, waarbij de volledige opbrengst naar Giro 555 gaat.” Meer informatie vind je op deze website.

“Iedereen is welkom”, vervolgt hij dinsdagochtend in de OOG Ochtendshow. “Je kunt vooraf kaarten kopen via www.choralvoices.nl, maar je kunt ook kaarten bij de ingang van de kerk kopen. Je mag zelf doen wat je handig vindt, maar hoe dan ook, die kerk moet gewoon vol voor het goede doel!”
Het interview in de OOG Ochtendshow is hier te beluisteren:

Lijst STERK: “Flessen en kratten inzamelen”
Op woensdag en donderdag trekken ook studenten van Lijst STERK door de stad. Zij gaan lege bierkratten en -flessen inzamelen. “We zijn allemaal op de hoogte van de verschrikkelijke situatie in Turkije en Syrië”, laat een woordvoerder van STERK weten. “Daarom vinden wij het cruciaal om onze steun te betuigen. Om die reden zullen wij aanstaande woensdag, van 14.00 tot 18.00 uur, en donderdag, van 14.00 tot 18.00 uur, langs studenten(huizen) rijden om lege kratten bier en flessen op te halen. Ook kan jij jouw lege bierkratten en flessen bij ons op kantoor langsbrengen (ZP7, T1.008)! Het geld dat wij inzamelen zullen we storten naar Giro 555.”

Heb jij ook een actie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië? Meld het aan de redactie van OOG Tv!