Zorgen over gemeentefinanciën bij CDA: ‘Kunnen niet eeuwig op de pof blijven leven’

nieuws
Foto: PIX1861 via Pixabay

De financiën van de gemeente Groningen staan er slecht voor. Die conclusie trekt de gemeenteraadsfractie van het CDA, nadat Groningen op verschillende aspecten erg slecht uit de bus komt in een jaarlijkse benchmark van accountantsbureau BDO.

In de benchmark scoort Groningen het slechts van alle gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners. Groningen is daarnaast de enige van alle ruim honderd onderzochte gemeenten die een onvoldoende krijgt van de onderzoekers van BDO.

En dat is volgens het CDA geen goed teken, aldus fractievoorzitter Jalt de Haan: “De belastingdruk per inwoner die in Groningen nu al de op een na hoogste van Nederland is, neemt steeds verder toe om de torenhoge gemeentelijke uitgaven te blijven dekken. Die trend moeten we breken zodat Groningers de financiële positie van onze gemeente niet nog meer in hun portemonnee gaan voelen.”

Het CDA stelt daarom schriftelijke vragen over de zorgelijke staat van de gemeentefinanciën. De partij pleit daarom onder meer voor een rem op grote investeringsprojecten in de binnenstad, om daarmee de schuldenpositie van de gemeente te verkleinen. De Haan: “We kunnen als gemeente niet eeuwig op de pof blijven leven. Deze harde vergelijking met de andere 32 grote gemeenten in Nederland is de zoveelste donkergele kaart die het college krijgt. Wij willen dat het college inziet dat we op deze manier niet eeuwig door kunnen blijven gaan.”