Zondagssluiting bakkerij Broodje Van Eigen Deeg nu ook een politieke kwestie

Geen broodjes meer op de zondagochtend bij bakkerij Broodje Van Eigen Deeg aan de Brugstraat. Dit leverde massaal verontwaardigde reacties op bij Groningers, maar nu gaat ook de politiek zich over deze kwestie buigen. 

Afgelopen maandag kreeg Broodje Van Eigen Deeg een medewerker van de gemeente op bezoek. Er was een anonieme melding gedaan over de openingstijden van de bakkerij. Zo was Broodje Van Eigen Deeg al zeven jaar lang elke zondagochtend open terwijl dat niet mag. Een bakkerij is namelijk een winkel en geen horeca. Om de zogeheten ‘zondagsrust’ te bewaren mogen winkels pas vanaf 12:00 ’s middags open, terwijl bijvoorbeeld een koffietentje de de deuren al om 08:00 ’s ochtends mag openen.

D66 heeft vragen gesteld aan het college en vindt dat de gemeente mee moet gaan met de tijd: ‘In heel veel andere steden en zelfs in gemeenten om onze stad heen, kun je gewoon op zondagochtend een broodje halen bij de bakker. Broodje Van Eigen Deeg moet ook gewoon z’n gang kunnen gaan. Je ziet dat horeca en retail in elkaar overvloeien: de kapper wil ook gewoon een wijntje kunnen schenken en de bakker wil ook een terrasje kunnen hebben. Het gemeentelijke beleid is daar nog helemaal niet op ingericht.’ D66 geeft aan twee jaar geleden de gemeente al te hebben gevraagd om nieuw beleid, omdat de partij toen al constateerde dat de strakke scheiding tussen horeca en retail niet meer van deze tijd is.

Bakker blij met reacties

De eigenaren van de bakker, Menno en Tineke, zijn blij met de steun van D66. Ook waren ze ontroerd door alle berichten die ze van klanten uit heel Nederland hebben gekregen. ‘Dit doet mij heel goed om te horen. We hebben hele lieve klanten die ons altijd blijven steunen’, vertelt Tineke.