Wijnwinkel De Roemer sluit de deuren: “Ik moet 14.000 euro omzet per week draaien om quitte te komen”

nieuws
Foto: google maps

Wijnwinkel De Roemer aan de Astraat sluit over drie weken de deuren. Volgens eigenaar Jurjen Smeenk zijn de hoogopgelopen kosten de druppel die de emmer hebben doen overlopen.

Hoi Jurjen! Het nieuws werd vanochtend bekend gemaakt. Inmiddels loopt het richting het avonduur. Hoe is het met je?
“Het is een hele bijzondere dag geworden, die veel meer los heeft gemaakt, dan ik van tevoren had kunnen bevroeden. Ik heb iets van tweehonderd appjes binnengekregen, veel klanten zijn langs gekomen om mij een hart onder de riem te steken, en de media heeft het nieuws breed opgepakt. Het ervaart wat dat betreft als een warm bad, en al deze aandacht maakt voor mij duidelijk dat ik ook echt wel iets heb betekend in Stad, dat ik de afgelopen jaren een naam heb opgebouwd.”

Je bent in 2013 begonnen met je winkel. Brengt al deze aandacht je ook nog aan het twijfelen of stoppen wel de beste optie is?
“Nee. De kogel is wat dat betreft echt door de kerk. En het voelt ook wel als een opluchting, dat de zekerheid er nu is. Kijk, je stopt niet zo maar met een goedlopende winkel. In mijn geval zijn er dan ook een aantal redenen die de emmer hebben doen over laten lopen. Dat zijn persoonlijke redenen waarbij ik bijvoorbeeld overspannen ben geraakt. Maar het definitieve zetje zijn de verhogingen van de prijzen geweest. De huur is opnieuw omhoog gegaan, de energieprijzen zijn gestegen, de WOZ-waarde gaat omhoog, de afvalstoffenheffing, de personeelskosten … voor een kleine ondernemer is het eigenlijk niet meer op te brengen.”

Om het in een perspectief te plaatsen. Over welke kosten hebben we het dan ongeveer?
“Ik moet 14.000 euro omzet per week behalen om quitte te draaien. En dat lukte door heel hard te werken. Maar als de kosten dan opnieuw omhoog gaan, dan ga je echt nadenken, wil ik dit nog en kan ik dit nog. En dan kom je tot de conclusie dat er zoveel onzekerheid is. Wat gaat dit jaar brengen? Wat gaat er qua energieprijzen gebeuren? In combinatie met de burn-out heb ik toen besloten om er mee te stoppen.”

Nu ben jij een typisch lokale ondernemer. Jij hebt geen winkels in andere delen van het land. Moeten we zulke winkels niet koesteren?
“Vind ik wel. Maar wat je ziet is dat deze winkels één voor één verdwijnen. De bakkers, de slagers, de visboeren. Je vindt ze niet meer in de binnenstad. En als huurbaas heb je inderdaad de jaarlijkse mogelijkheid om de huurprijs te verhogen. De afgelopen jaren was dit maximaal twee procent. Vorig jaar was het echter zes procent en dit jaar veertien procent. Dat is voor een lokale ondernemer niet op te brengen. Dus mijn boodschap zou wel zijn om zuinig te zijn op de lokale ondernemers. En daar ligt zeker een taak voor de huurbazen. Want zij hoeven zich niet te houden aan de gestelde maximale verhogingen.”

Op 18 februari sluit je voor het laatst de deuren. Wat ga je daarna doen?
“Dan begint het ontmantelen van de winkel. Op 1 maart vindt de overhandiging van de sleutel plaats waarna een koffiezaak zijn intrek zal nemen in dit pand. De komende periode ga ik het rustig aan doen. Ik blijf wel actief in de wijnen. De afgelopen jaren heb ik workshops gegeven. Dat wil ik weer op gaan pakken en aan gaan bieden. Daarnaast ga ik een webshop opstarten die te vinden zal zijn op deze website. De bestellingen wil ik vervolgens persoonlijk langs gaan brengen. En het klantcontact zal ik in die nieuwe opzet ook belangrijk vinden, dus mensen kunnen via de app met vragen bij mij terecht, waardoor ik ze door middel van filmpjes advies kan geven. Je kent misschien wel de webshops waar wijnen worden aangeboden waar dan staat ‘droog’ of ‘rijk aan smaak’. Als klant kun je daar niet zoveel mee, dus ik wil mensen door middel van persoonlijk advies gaan helpen bij hun keuzes.”

Ga je de winkel missen?
“Ik ga vooral de klanten missen. Dat mensen makkelijk en snel even bij je naar binnen kunnen lopen. Dat ga ik missen. Aan de andere kant weet ik dat de weg waarop ik zat niet langer bewandeld kon worden: het was niet meer op te brengen. En dan moet je verder gaan kijken, al hoe jammer dat ook is.”