Waterschap Noorderzijlvest: “Bodem is verzadigd, boezemgemalen draaien bijna dagelijks”

nieuws
Foto: Sandervdwerf, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20905806

De boezemgemalen in het werkgebied van waterschap Noorderzijlvest draaien sinds dinsdag 20 december zo ongeveer dagelijks om het overtollige regenwater af te kunnen voeren. Dat meldt waterschap Noorderzijlvest.

“In december viel er in ons gebied tussen de 52 en 70 millimeter regen”, meldt het waterschap. “Dat is minder dan normaal, want gemiddeld valt er in december tussen de 77 en 92 millimeter neerslag. De meeste neerslag viel in de tweede helft van december. Door de neerslag is de bodem verzadigd geraakt. De meeste neerslag die nu valt, komt in de waterlopen terecht. Teveel water voeren we af. Als we dat niet doen, dan stijgen de waterstanden en ontstaat er overlast.”

Boezemgemalen
De boezemgemalen Waterwolf en HD Louwes draaien sinds 20 december bijna dagelijks. “Dit doen we omdat we het water niet onder vrij verval naar de zee af kunnen voeren omdat we te maken hebben met een slecht tij. Afgelopen maand hebben we bij Lauwersoog 160 miljoen kuub water afgevoerd. Voor december is over de afgelopen zes jaar de afvoer gemiddeld 227 miljoen kuub. Het grootste deel van het water dat we op deze locatie afvoeren is afkomstig uit Friesland.”

De Onlanden
Het waterschap houdt water vast waar dat mogelijk is. “Maar we kunnen niet in alle gevallen neerslag vasthouden zonder dat daarbij de oppervlaktewaterstanden te ver stijgen. Over hoe hoog het water komt, maken we afspraken met de omgeving. In de beeksystemen en De Onlanden proberen we wel zoveel mogelijk regenwater vast te houden en vertraagd af te voeren zodat het de kans krijgt de grond in te trekken. Ook daar hebben we afspraken gemaakt over hoe hoog het water mag komen.”