Vakbonden willen vijf dagen gaan staken in het openbaar vervoer

nieuws
Foto: Andor Heij

Wanneer de werkgevers niet op een ultimatum ingaan wordt er vanaf maandag 6 februari vijf dagen gestaakt in het openbaar vervoer. Dat heeft vakbond CNV woensdag laten weten.

CNV heeft woensdag een ultimatum gestuurd aan de werkgevers in het openbaar vervoer. Dit ultimatum verloopt op maandag 30 januari om 12.00 uur. “Het is een laatste kans om een staking in het openbaar vervoer te voorkomen”, vertelt Hanane Chikhi van vakbond CNV. “Als de werkgevers hier geen gehoor aan geven, gaan we samen met FNV op grote schaal landelijke acties voorbereiden. Die starten maandag 6 februari en gaan vijf dagen duren. We hopen nog steeds dat het niet zover hoeft te komen. Maar onze leden zijn daar in ieder geval wel toe bereid.”

Ultimatum
De afgelopen dagen heeft CNV gepeild hoe groot de actiebereidheid is onder haar leden. Daaruit is gebleken dat men massaal in actie wil komen voor een nieuwe cao openbaar vervoer. Binnen de cao zijn zo’n 13.000 mensen aan het werk. De onderhandelingen over deze cao zijn vorige week gestrand. “In het ultimatum stellen we een aantal eisen voor een nieuwe cao. Zo willen we een stevige loonsverhoging, een goede ouderenregeling en een aanpak van de hoge werkdruk. We hebben allerlei voorstellen gedaan om die hoge werkdruk aan te pakken. Minder gebroken diensten, minimaal twintig minuten pauze voor een warme maaltijd tijdens een late dienst. Normale voorstellen om het werk beter te maken. Maar de werkgevers schuiven alles van tafel en komen niet met betere oplossingen. Ze zien bij elke mogelijke oplossing vooral problemen met de uitvoering.”

Cao Multimodaal
Naast de cao openbaar vervoer is er ook de cao Multimodaal. Hier vallen 1.200 werknemers onder waaronder de machinisten die op de regionale spoorlijnen rond Groningen rijden. Daarvan werd dinsdagavond duidelijk dat ook zij binnenkort opnieuw gaan staken. De afgelopen tijd zijn er over deze cao onderhandelingen gevoerd, maar ook hier werd geen resultaat geboekt.