Vaccinatiecampagne HPV voor jongeren gaat van start: “Zeven vaccinatielocaties in provincie”

nieuws
Bron: OOG Radio & Televisie

Jongeren in de leeftijd van 19 tot en met 26 jaar kunnen vanaf donderdag een uitnodiging verwachten om zich te laten vaccineren tegen het HPV-virus. Bij de vaccinatie gaat het om een eenmalige inhaalslag.

De GGD Groningen laat weten dat jongeren een brief krijgen. Online kan er via deze website een afspraak worden gemaakt voor vaccinatie. “Wij starten op 30 januari met vaccineren”, laat een woordvoerder van GGD Groningen weten. “Vaccinatie is mogelijk op zeven locaties verspreid door de provincie, namelijk Appingedam, Groningen, Hoogezand, Stadskanaal, Scheemda, Uithuizen en Veendam. Tijdens het maken van de online-afspraak kan men kiezen voor een locatie. Belangrijk is wel om te vermelden dat vaccinatie alleen mogelijk is met een afspraak.”

Twee prikken
De vaccinatie bestaat uit twee prikken: “Tussen deze vaccinaties zit minimaal 150 dagen. Jongeren die een eerste vaccin hebben gehaald, krijgen over enkele maanden een sms om hen eraan te herinneren om een tweede afspraak te maken.”

“Virus is erg besmettelijk”
Jeane-Marie Hament is jeugdarts en manager Rijksvaccinatieprogramma. Zij noemt het vaccineren belangrijk. “HPV staat voor humaan papillomavirus. Iemand die het virus heeft merkt er meestal niks van, maar het is wel heel besmettelijk. In sommige gevallen kan een infectie leiden tot kanker. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld mond- en keelkanker, maar ook baarmoederhalskanker en penis- en anuskanker. Meisjes krijgen sinds 2010 de HPV-vaccinatie aangeboden. Sinds dit jaar krijgen ook jongens in de tienerleeftijd de mogelijkheid zich te vaccineren.”

“Meer kanker-diagnoses voorkomen”
Hament spreekt van een inhaalslag: “Het is belangrijk dat de prik gegeven wordt voordat iemand seksueel actief wordt. Als je seksueel actief bent is de kans groter dat je het oploopt. We nodigen nu een oudere groep uit waarbij wij vinden dat het heel belangrijk is dat die de vaccinatie krijgen, om daarmee meer kanker-diagnoses in de toekomst te voorkomen. Meisjes in deze leeftijd. die al gevaccineerd zijn. zullen geen uitnodiging krijgen.”