Tweeënhalf jaar cel en verplichte behandeling voor bloedige steekpartij in drukke Herestraat

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Een 26-jarige man uit Groningen moet een celstraf van tweeënhalf jaar uitzitten voor een (poging tot) zware mishandeling op twee mannen. Hij stak het tweetal op 30 juli vorig jaar met een mes, midden in de drukke Herestraat.

De straf is een halvering van de straf die het OM twee weken geleden eiste voor de man. Het OM wilde de Stadjer veroordeeld zien voor poging tot doodslag, maar de rechter veroordeelde de 26-jarige man ‘slechts’ voor zware mishandeling en een poging tot zware mishandeling.

Bij de steekpartij vloeide veel bloed. Het ene slachtoffer liep een diepe wond op in zijn kuit, de ander werd in zijn onderbuik geraakt. Aanleiding was een al langer heersende ruzie tussen de verdachte en één van de slachtoffers. Toen die de verdachte in de Herestraat zag, liep hij op hem af en deelde een vuistslag uit. De verdachte sloeg een paar keer terug. Daarna werden ze uit elkaar gehaald en leek de vechtpartij voorbij. De verdachte deed daarom twee weken geleden een beroep op noodweer, tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Maar zowel het OM als de rechter ging niet mee in deze lezing, omdat de verdachte het niet liet bij dit handgemeen. Kort nadat de ruzie gesust leek, haalde de Stadjer een mes uit zijn tas en viel daarmee het slachtoffer nogmaals aan. Daarna achtervolgde hij het tweede slachtoffer, die ook betrokken was bij de vechtpartij, met het mes en stak ook op deze persoon in.