Show rond Chinees Nieuwjaar maakt indruk in Forum Groningen: “Mijn wens is om er een traditie van te maken”

nieuws
Foto: Forum Groningen

Lovende reacties zondagmiddag op de show van Wushu-vereniging Bao Trieu / Blijd in Forum Groningen. Met de show, die vanwege het Chinees Nieuwjaar werd gegeven, hoopt eigenaar Earl Blijd ook dat er een traditie is geboren.

Hoi Earl! Hoe ging het vanmiddag!
“Het was een groot succes. We hebben gezien dat het publiek enorm heeft genoten. Het team heeft ontzettend zijn best gedaan. En zoiets is best wel spannend. Je gaat met een groot team naar het Forum, om daar je kunsten te vertonen. Maar als ik al het enthousiasme zie, dan heb ik er een heel goed gevoel aan over gehouden.”

Jullie optreden vond plaats in het teken van het Chinees Nieuwjaar hè?
“Klopt. Bij Bao Trieu / Blijd hebben we een demonstratieteam waarmee we de afgelopen jaren in verschillende landen verspreid over de wereld hebben opgetreden. We hebben bijna alle Europese landen wel bezocht, maar we hebben ook in Canada en in China gestaan. Wij laten de traditionele Chinese Leeuwendans zien, maar ook de Drakendans. De vechtsport tai chi maakt ook onderdeel uit van het programma. En natuurlijk de muziek, waarbij de trommel, gong en bekkens worden gebruikt. Dat verzorgen we ook zelf.”

Hoeveel mensen waren vanmiddag betrokken bij de show?
“Toch zeker wel 25 mensen. De Drakendans wordt uitgevoerd door negen mensen. Voor de Leeuwendans hebben we tien mensen nodig, en dan hebben we nog degenen die muziek maken. Dus je hebt het best wel over een grote groep. En weet je wat zo leuk is? Dat we het nu in Groningen op kunnen voeren. Wat ik je al vertelde, we zijn de hele wereld overgetrokken. Maar om zoiets in je eigen thuisstad te mogen doen, dat is toch wel heel erg fantastisch.”

Ik heb ook begrepen dat daarmee eens wens is uitgekomen hè?
“Klopt. Het Chinees Nieuwjaar wordt overal ter wereld gevierd. In Nederland gebeurt het vooral in Den Haag, waar ook de Chinese ambassade is te vinden. Drie jaar geleden ben ik naar Forum Groningen gestapt met het idee om in hun nieuwe gebouw deze show te laten zien. Men was gelijk enthousiast, en het was toen ook heel mooi. Maar toen kwam corona. In 2021 en 2022 was er qua publieksevenementen niets mogelijk. Onlangs heb ik de stoute schoenen weer aangetrokken, en het Forum benaderd. Ze waren opnieuw enthousiast, en ik hoop echt dat we hier een mooie traditie van kunnen maken. Ook omdat Groningen best wel een grote Chinese gemeenschap heeft.”

Waarom is het zo belangrijk voor jou?
“We zijn een multiculturele vereniging waar mee dan twintig verschillende nationaliteiten actief zijn. Tegelijkertijd leven we ook in een multiculturele samenleving. Verbondenheid vind ik heel belangrijk. Ik denk dat het heel goed is om overal aandacht aan te besteden. Wat ik al zei, er wonen veel Chinezen hier. Door zulke evenementen te organiseren toon je respect. Respect vind ik sowieso heel belangrijk. Het maakt niet uit welke kleur of welke godsdienst je hebt, iedereen moet hier welkom zijn. Door zoiets als vandaag te organiseren ben je ook nog eens educatief bezig waardoor mensen iets leren over het Chinees Nieuwjaar. Dus dit is echt een win-winsituatie, waarbij er een mooie show is en mensen iets leren. En ik hoop echt dat we hier een mooie traditie van kunnen gaan maken.”

Een impressie van de Leeuwendans: