Schilderij voor honderdjarig bestaan Titus Blom Hengelsport: “Het was een grote verrassing”

Titus Franzen van Titus Blom Hengelsport is trots. Zijn hengelsportwinkel aan de Astraat bestaat honderd jaar. Op de laatste dag van het oude jaar werd Franzen in het zonnetje gezet met een schilderij van zijn winkel.

Hoi Titus! Dat moet een hele verrassing zijn geweest …
“Ik wist van niets. De jongens hadden van tevoren gepolst of ik op Oudejaarsdag ook in de winkel zou zijn. Ik zei, nou eigenlijk niet. Want op Oudjaarsdag komt er niemand omdat iedereen dan bezig is met andere dingen. Maar aan het einde van de middag ben ik er wel even om de boel af te sluiten. En toen kwamen ze binnen met het prachtige schilderij. Ja, ik ben er heel blij mee.”

Het lijkt een foto, maar dat is het niet hè?
“Ja, geweldig hè? Ik dacht eerst ook dat het een foto was, maar als je goed kijkt dan zie je dat het geschilderd is. Wie het gemaakt heeft is mij onbekend. Mijn vrouw zei eerder vandaag, er staat helemaal geen naam onder. Nu kan ik daar wel achter komen, maar duidelijk is dat hier heel veel tijd en energie in is gestoken.”

De aanleiding voor de overhandiging is het honderdjarig bestaan van je hengelsportwinkel …
“Klopt. Mijn opa is indertijd met de zaak begonnen. Ook op deze plek in de Astraat. En honderd jaar later bestaat de zaak nog steeds. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik daar wel heel trots op ben. Kijk, de wereld veranderd. De wereld verandert soms heel snel. En in al dat geweld bestaat deze zaak nog steeds. Er zijn maar weinig winkels en bedrijven die in Groningen kunnen zeggen dat ze honderd jaar bestaan. Ik ben niet iemand die hoog van de toren blaast en dat trots roept, maar hier ben ik wel heel fier op.”

En toch is het jubileum niet groots gevierd?
“Nee. In de aanloop hebben we het idee op tafel gelegd om een groot feest te vieren. Maar toen kwam corona. En toen kwam er nog een keer corona. En mede door familieomstandigheden hebben we het heel summier gehouden. Door alle omstandigheden voelde het niet goed om er groots bij stil te staan. De motivatie was wat verdwenen. Daarom was het des te leuker dat deze jongens op Oudejaarsdag met deze geweldige verrassing aan kwamen zetten.”

Verschillende lezers van dit artikel zullen nu denken, welke jongens?
“Ja, dat is een mooi verhaal. Deze winkel is begonnen als karperwinkel. We hebben altijd een hele hechte band gehad met HC Sassenhein, een hengelsportvereniging uit Haren. Zij zijn actief met karpervissen in een visplas in de buurt van Haren. Duizenden kinderen hebben daar door de jaren heen het karpervissen geleerd. Met een aantal van hen heb ik een hele goede band opgebouwd, mede omdat ze, toen ze wat ouder werden, hier stage kwamen lopen. Daarna hebben ze mij altijd geholpen zodat ik mij kon manifesteren op visbeurzen. En dat contact is er nog steeds. Zo nu en dan komen ze even langs om bij te kletsen. En nu met deze geweldige verrassing. Ja, ik vind dat heel mooi.”

Heeft het schilderij al een mooie plek gekregen?
“De plek moeten we nog even uitzoeken. Maar het krijgt uiteraard een plekje in de winkel. En daarna, in de toekomst, in mijn woning. Het schilderij laat zien waar Titus Blom Hengelsport is begonnen, waar het groot is geworden en waar het honderd jaar later nog altijd als een baken in een roerige tijd fier overeind staat.”