Raadsfracties verbaasd over uitbreidingsplannen FC Groningen: “Niet ten koste van amateurclubs”

nieuws
Foto: Joris van Tweel

FC Groningen wil bij voorkeur fors uitbreiden op sportpark Corpus den Hoorn. Raadsfracties zijn verbaasd over de uitspraken en herhalen hun boodschap dat de uitbreiding niet ten koste mag gaan van amateurclubs.

Algemeen directeur van FC Groningen, Wouter Gudde, heeft laten weten dat hij bij voorkeur op Corpus den Hoorn wil uitbreiden met acht tot tien velden. “Deze uitbreiding is alleen mogelijk als amateurverenigingen, zoals G.V. Groen Geel, GRC en G.H.B.S. verdwijnen”, vertelt fractievoorzitter Jalt de Haan van het CDA. “Deze verenigingen kampen nu ook al met een capaciteitsgebrek.” Het CDA, gesteund door D66, VVD, Stadspartij 100% voor Groningen, Partij voor het Noorden, PVV en Student & Stad, vinden dat er voor de FC op Corpus geen ruimte is om verder uit te breiden, want dat gaat ten koste van de huidige verenigingen.

De gezamenlijke oppositiepartijen roepen de politiek ook op om nu op te komen voor de breedtesport en daar zich duidelijk over uit te spreken. “FC Groningen is een mooie club, en belangrijk voor gemeente en provincie. Maar dat geldt ook voor de amateurverenigingen. Dat FC Groningen nu zo stellig aangeeft te willen uitbreiden, zelfs als dit ten koste gaat van de amateursport, vinden wij onbespreekbaar. Als de FC uit wil breiden, dan moet er ook gekeken worden naar andere locaties.”

De partijen willen ook dat wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport snel met duidelijkheid komt, en zich klip en klaar gaat uitspreken. Men vindt het jammer dat de wethouder woensdag niet direct gereageerd heeft op de uitspraken van Gudde, net zoals men het wachten zat is als het gaat om helderheid over het bod van de FC aan de gemeente rond het Topsportzorgcentrum. Dat bod ligt ondertussen al weken op het bureau bij Euroborg NV, waar de gemeente de enige aandeelhouder van is. “Hierdoor laat de gemeente de amateurverenigingen in voortdurende en grote onzekerheid. Het is cruciaal dat er nu snel regie wordt genomen en dat er visie getoond gaat worden.”