PvdA wil opheldering over gebrek aan ‘mercado’ in Mercado

nieuws
Impressie: De Zwarte Hond

Als het aan de raadsfractie van de Partij van de Arbeid ligt, gaat de gemeente opnieuw in gesprek met de ontwikkelaars en verhuurders van Mercado aan de Rode Weeshuisstraat over invulling van de markthal onder het appartementencomplex aan de Rode Weeshuisstraat.

Half december werd duidelijk dat er geen ‘markt’ zal ontstaan in de ‘mercado’ van Mercado. Anders dan in de initiële plannen werd vastgelegd, maakt het voormalige pand van de Aldi nu geen plaats voor een grote, overdekte markthal waarin kleine retail-ondernemers plaats kunnen nemen, maar voor horecazaken.

De reden hiervoor zou zijn dat de exploitanten van Mercado problemen hebben met het vinden van ondernemers die een plekje zouden willen in de markthal. Hoge huurprijzen zouden mogelijk de oorzaak zijn van de terughoudendheid van de ondernemers.

‘Gemiste kans’

En dat is een gemiste kans, stelt PvdA-raadslid Rico Tjepkema: “Wij zien juist veel kleine retail-ondernemers uit de binnenstad verdwijnen en zien dat dit vaak komt doordat het voor hen lastig is om daar een betaalbare plek te verkrijgen. Dat terwijl kleine ondernemers juist jeu geven aan onze Groningse binnenstad. Ze zorgen voor reuring, gezelligheid, het promoten van streekproducten en zijn erg belangrijk voor het versterken van de lokale economie. Wat ons betreft moet de gemeente zich juist actief inzetten om plekken voor kleine ondernemers te creëren in de binnenstad, ook in Mercado.”

De partij wil nu opheldering van het gemeentebestuur over haar betrokkenheid bij de gewijzigde bestemming van de markthal. Ook wil de PvdA weten of de gemeente er alles aan heeft gedaan om alsnog kleine winkeliers in de markthal te krijgen en of dat, in een mix met horecagelegenheden, alsnog zou kunnen gebeuren.