PvdA wil minder horeca en meer kleine retail in binnenstad

nieuws
Foto Hielke Boersma, Folkingestraat

Er moet meer ruimte komen voor kleine retailondernemers in de binnenstad. Dat vindt de raadsfractie van de PvdA.

De partij ziet een disbalans ontstaan tussen de horeca en de kleine retailzaken in het centrum. De horeca wint steeds meer terrein van de klein retail. “We zien dat het voor hen steeds lastiger wordt om een plekje in de binnenstad te vinden, maar ook om die te houden,” zegt PvdA-raadslid Rico Tjepkema. “Door hoge huren en de vraag van vooral horecaondernemingen om zich te vestigen in de binnenstad, worden kleine retailondernemers weggeconcureerd.”

De PvdA wil dat de gemeente de kleine retailondernemers zo goed mogelijk faciliteert bij het vinden van een geschikte plek. Om de verhoudingen inzichtelijker te maken moet het college met een inventarisatie komen van horecapanden. Ook moet het bestemmingsplan gewijzigd worden om meer ruimte te krijgen voor kleine retailers, ten opzichte van horeca. Volgens Tjepkema zijn zij van essentieel belang voor een diverse, bruisende binnenstad.