Provincie stelt Arriva in gebreke vanwege verhoogde uitval treinritten

De provincie Groningen stelt vervoersbedrijf Arriva in gebreke. Dat is dinsdag bekendgemaakt. Dit betekent dat de vervoerder bij elke eerstvolgende trein die niet rijdt, een boete moet betalen.

Vorig jaar herfst tikte de provincie Arriva ook al op de vingers. Dit nadat duidelijk was geworden dat tussen januari en september 2022 ruim 4.400 ritten waren uitgevallen. Arriva beloofde toen beterschap. Ook kreeg het de opdracht om een verbeterplan in te dienen. Dit plan is nu echter door de provincie afgekeurd. Volgens gedeputeerde Fleur Gräper (D66) van Vervoer scoort Arriva op verschillende punten een onvoldoende. Behalve dat te veel treinen uitvallen, wordt er ook een onvoldoende gescoord op de inzet van treinvervangend vervoer, op het gebied van zitplaatscapaciteit en ook op het op tijd rijden. Daarmee voldoet het bedrijf niet aan de eisen die de provincie in de concessie heeft gesteld.

Nu de provincie Arriva in gebreke heeft gesteld betekent dit dat bij elke eerstvolgende trein die niet rijdt, een boete betaald moet worden. Als een trein niet rijdt kost dit tweeduizend euro per rit. Wanneer de communicatie over de uitval onvoldoende is, gaat het duizend euro kosten. Daarnaast zet de provincie vraagtekens bij de ambitie om nachttreinen te laten rijden tussen Stad en Schiphol. Ondanks dat de provincie het als een toevoeging ziet, vindt Gräper het niet uit te leggen dat er wel een machinist is voor een nachttrein, maar niet voor een trein die bijvoorbeeld tussen Groningen en Veendam rijdt. Arriva laat weten dat het inmiddels een nieuwe versie van het verbeterplan heeft ingestuurd. Deze moet nog beoordeeld worden door de provincie.

Deel dit artikel: