Openbaar vervoer ligt donderdag en vrijdag vrijwel stil

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

De vakbond FNV heeft voor komende donderdag en vrijdag stakingen afgekondigd in het streekvervoer. Dit na het mislukken van de onderhandelingen voor een nieuwe cao.

Dit betekent dat de bussen van onder meer Arriva, en de regionale treinen van andere maatschappijen dan de NS waarschijnlijk niet rijden. De afgelopen nacht is er onderhandeld over een nieuwe cao in het streekvervoer, maar de vakbonden en werkgevers kwamen er niet uit. De FNV vond het loonbod en de maatregelen om de werkdruk structureel aan te pakken onvoldoende. Onder de cao streekvervoer vallen 13.000 medewerkers.

De vakbonden willen dat het loon van personeel van onder meer Arriva meebeweegt met de hoge inflatie en dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen. De werkgevers spreken van een bovengemiddeld hoog loonbod van 8 procent.

Fred Kagie, voorzitter van de werkgeversvereniging: ‘We hebben een bovengemiddeld hoog loonbod gedaan. Ons bod van 8 procent voor 2023 is méér dan gemiddeld in Nederland. Het is niet verantwoord om de kosten bij bedrijven nog hoger op te laten lopen. Dan komt de continuïteit van het openbaar vervoer in gevaar. De reizigersaantallen zijn sinds corona nog niet op het oude niveau en dit jaar krijgen we nauwelijks nog steun van de overheid.