“Op zo’n moment denk je dat er alleen maar slechte mensen bestaan”

nieuws
Foto: eigen foto / ingezonden

Het nieuwe jaar had voor Pascal Zant uit de Groningse wijk Lewenborg niet beroerder kunnen beginnen. De glazenwasser zag zijn bedrijfsauto in de nacht van woensdag op donderdag in vlammen op gaan. Hoe gaat het momenteel met hem?

Hoi Pascal! Om die vraag dan maar te stellen, hoe gaat het?
“De afgelopen dagen waren erg hectisch. Inmiddels ben ik over de ergste shock heen en ik ben langzaam weer aan het opkrabbelen. Feit is dat mijn bedrijfsauto is verwoest en dat ik mijn werkzaamheden als zelfstandig ondernemer op dit moment niet uit kan voeren. Mijn buurman heeft daags na de brand een crowdfundingsactie opgezet. Inmiddels is met deze actie ruim 11.000 euro opgehaald. En weet je, dat is zo geweldig, dat is zo fijn.”

Is het hartverwarmend?
“Ja, echt. Weet je. Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met mijn eigen bedrijf. En dat is niet makkelijk. Het is hard werken om iets te bereiken. De afgelopen tijd ging het ontzettend goed, en dan word je ineens geconfronteerd met zo’n brand. Je denkt dan echt dat er op deze wereld alleen nog maar slechte mensen bestaan. Maar de afgelopen dagen hebben laten zien dat er zoveel lieve mensen zijn. En dan heb ik het niet eens over alle donaties die binnen zijn gekomen. Maar ook alle kaartjes, het medeleven en de mooie woorden. Ik kan daar echt emotioneel van worden. Ik krijg zelfs berichtjes van collega-glazenwassers die tegen me zeggen, we hebben wel wat spulletjes voor je staan, die mag je wel gebruiken.”

Je vertelt over slechte mensen. De politie gaat er van uit dat de brand is aangestoken hè?
“Ja. De afgelopen dagen is er onderzoek gedaan. Agenten zijn hier zelfs met speurhonden geweest. Ook is men langs de deuren gegaan om camerabeelden op te vragen. Dat onderzoek is nog in volle gang. Dat de oorzaak brandstichting is, is iets wat je niet met honderd procent zekerheid kunt zeggen, maar het riekt er wel naar. De brand is ’s nachts om 03.00 uur ontstaan. Zoiets gebeurt niet vanzelf.”

Tekst gaat verder onder de foto


Ondanks dat de brandweer snel ter plaatse was, raakte de bedrijfsbus van Pascal zwaar beschadigd. Foto: Rieks Oijnhausen

Nu zullen er mensen zijn die zich afvragen waarom deze crowdfundingsactie nodig is. Ben je niet verzekerd?
“Voor ik antwoord geef op die vraag is het denk ik belangrijk om een achtergrond te schetsen. Ik heb zestien jaar lang in een fabriek gewerkt als lasser. Door een faillissement kwam ik thuis te zitten. En dan ga je je afvragen, wat vind ik leuk, wat kan ik? Ik heb diverse pogingen ondernomen om aan nieuw werk te geraken, maar ik haalde daar geen voldoening uit. Op een dag vroeg een kameraad mij om eens mee te gaan bij zijn werkzaamheden als glazenwasser. En het klikte. Het buiten zijn, het contact met de mensen. Anderhalf jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen, met een eigen bedrijfsauto. Daarbij vond ik het belangrijk om mijn werk op een moderne manier aan te pakken.”

Dat kost geld …
“Klopt! In mijn wagen heb ik een osmose-systeem laten installeren. Dat systeem bestaat uit een heel groot vat waar vijf- tot zeshonderd liter water in gaat. Er hoort bekabeling en een haspel bij, en door middel van telescoopstokken, die ik uit kan schuiven, kan ik de ramen van klanten schoonmaken. Het voordeel van het osmose-systeem is dat het gebruik maakt van kalkvrij water. Ik borstel de ramen en vervolgens kan ik het glas op laten drogen zonder dat er strepen ontstaan. De telescoopstokken zorgen ervoor dat ik niet een ladder op hoef, wat het werk veel veiliger maakt. Zo’n systeem kost vijf- tot zesduizend euro. Er was toen geen geld meer voor een dure brandverzekering die een paar honderd euro per maand kost. Achteraf kun je zeggen, stom. Maar aan de andere kant, je moet keuzes maken. En hoe groot is de kans dat zo’n brand je treft?”

Door de brand kun je niet aan het werk, terwijl je waarschijnlijk wel de nodige afspraken had staan …
“Klopt. Mijn bedrijf is volledig tot stilstand gekomen. Ik heb de afgelopen dagen direct mijn klantenkring geïnformeerd. Iedereen reageert heel begripvol. Mensen vinden het heel erg voor mij, en zeggen tegen mij dat ik de tijd moet nemen om alles weer op te bouwen. En dat gaat ook zeker lukken. Met de crowdfundingsactie is al veel geld opgehaald. En dat is super. Als het niet teveel moeite is, dan moet je wel even in je artikel schrijven, dat ik iedereen heel erg wil bedanken. Voor alle hulp, alle berichtjes en alle donaties. Ik vind dat echt geweldig.”

De crowdfundingsactie is op deze pagina te vinden. Mensen die meer informatie hebben over de brand, die iets gezien hebben of in bezit zijn van camerabeelden, kunnen contact opnemen met de politie op telefoonnummer 0900 88 44.


Duidelijk is te zien dat het osmose-systeem zwaar beschadigd is geraakt bij de brand. Foto: eigen foto / ingezonden