OOG Radio maakt vier dagen radio op Eurosonic: “Het is een soort Top 2000 waarbij je iedereen samen brengt”

nieuws
Foto: Rick van der Velde - Oelinda de Vries in studio

Achter de schermen wordt deze dagen hard gewerkt aan de voorbereidingen voor een groot radioprogramma dat tijdens Eurosonic op OOG Radio wordt uitgezonden. Programmaleider Alexander Termeer is blij met al het enthousiasme.

Hoi Alexander! Wat gaat er de komende dagen gebeuren?
“Eigenlijk heb je het over een rijke traditie. Ruim tien jaar geleden werd er voor het eerst live radio gemaakt op Eurosonic/Noorderslag. En dat gaan we dit jaar ook weer doen. Op woensdag, donderdag en vrijdag zitten we op locatie en op zaterdag maken we een programma vanuit onze studio aan de Kadijk. Behalve de studio op locatie, waar we gasten ontvangen, hebben we ook twee reporters die op het festival aanwezig zijn en met live-apparatuur verslag gaan doen in de uitzendingen.”

Nu klinkt dat heel makkelijk: even radio maken vanaf een festival. Maar dat is niet zo hè?
“Er komt ontzettend veel bij kijken. Gisteren hebben we bijvoorbeeld de verbinding getest. We maken radio op locatie waarbij het geluid wordt verstuurd naar onze studio op Zernike. Dat wil je allemaal piekfijn voor elkaar hebben. En wat je zegt klopt. We zijn afgelopen zomervakantie begonnen met de voorbereidingen. Het begint met de vraag, willen we dit gaan doen? En iedereen was het er toch wel heel erg over eens dat dit echt weer opgepakt moest worden. Zeker na de coronajaren die we gehad hebben, en de beperkingen die dat gaf. In september zijn we gestart met de feitelijke voorbereidingen.”

Toch was het nog best wel een uitdaging hè?
“Als je nu doelt op het vinden van een locatie, ja, absoluut. Het bleek heel lastig te zijn om een locatie te vinden waar we ons programma konden maken. Op een gegeven moment stonden we ook op het punt om het gewoon vanuit onze radiostudio op Zernike te maken. Maar één van onze vrijwilligers is toen in contact gekomen met café De Burcht aan de Burchtstraat 5. En zij wilden ons maar wat graag hebben.”

Hoe belangrijk is zo’n locatie?
“Ik denk dat het cruciaal is. Onze radiostudio is een veilige omgeving. Dat kent iedereen. Door op een locatie te gaan zitten, die je niet kent, haal je mensen uit hun comfortzone, waardoor het de prestaties ten goede komt. En. Je maakt radio vanaf het festival. Je hebt het gevoel dat je op het festival staat. Dat is ook heel goed voor het inlevingsvermogen en de creativiteit. En ook niet onbelangrijk om te vertellen is dat het ook een feestje moet zijn. OOG Radio is dat wat het is dankzij de grote inzet van heel veel vrijwilligers. Behalve dat het hard werken is, mag het ook een feestje zijn. Voor de luisteraars, maar ook voor de makers.”

Hoe gaat het programma er uit zien?
“In vergelijking met de laatste editie is het een beetje anders. Op de eerste drie dagen zenden we uit van 17.00 tot 22.00 uur. Op de laatste dag gaan we door tot de Popprijs is uitgereikt. Meestal vindt die uitreiking tegen middernacht plaats. Voorheen zonden we op de eerste drie dagen uit tot 23.00 uur, maar de ervaring leert dat er in het laatste uur niet zoveel meer gebeurt. Het is een uur waarbij er veel aanbod is, er veel hoogtepunten zijn in het festivalprogramma. Daardoor is het in zo’n uur lastiger om gasten bij je te krijgen. Doordat we nu een uurtje korter uitzenden, biedt dit ook kansen.”

Hoe bedoel je dat?
“Onze uitzendingen zijn ingedeeld in blokken. Van 17.00 tot 19.00 uur, van 19.00 tot 21.00 uur en van 21.00 uur tot 22.00 uur. In het laatste uur hebben we nu jong talent geprogrammeerd staan die in dat uur radio gaan maken. Het is een uurtje, dus het is te overzien. Terwijl als het twee uur zou zijn, dat zou voor hen waarschijnlijk veel druk met zich mee brengen.”

Je had het al over verslaggevers die op het festival aanwezig zijn, en je hebt verteld over een studio in café De Burcht. Waarschijnlijk zijn er ook optredens?
“Jazeker. We hebben een eigen podium genaamd ‘de speelplaats’. Daarnaast hebben we interessante gasten en uiteraard onze verslaggevers die overal op kunnen duiken. Eén van hen heeft ook toestemming om achter de schermen te komen, waardoor we hopen dat er ook leuke interviews met artiesten te horen zullen zijn. En om terug te komen op de vraag die je zojuist stelde, ja, het is veel werk om alles te regelen. Er moet veel geregeld worden. Het is niet alleen presentatie en techniek, maar ook het regelen van mensen is iets wat veel tijd kost.”

Hoeveel mensen werken hier aan mee?
“Er zijn twintig mensen van OOG bij betrokken en zo’n twaalf tot zestien mensen van het Noorderpoort College. Deze zullen niet allemaal gelijktijdig aan de slag zijn, maar zullen dat in shifts doen. Dat is ook het mooie aan dit programma. Normaal gesproken heeft iedereen zijn eigen radioprogramma, maar nu wordt er door iedereen samengewerkt. Vergelijk het met de Top 2000: alle dj’s en medewerkers werken bij dat event ook aan één product. Dat is bij dit programma ook zo.”

Tijdens de laatste editie kon er ook meegekeken worden via een livestream op YouTube …
“Dat is wat we dit jaar niet gaan doen. We maken radio, en daarnaast gaan we filmpjes en content maken voor sociale media. De reden dat we geen livestream hebben is vanwege copyrights. We maken radio, en daarbij draaien we logischerwijs muziek. YouTube snapt dat niet, en komt dan al heel snel met copyrightclaims. Om dat allemaal voor elkaar te krijgen, dat kost veel tijd en energie. Dus dat hebben we weggehaald, maar richten we nu in door middel van mensen die producties gaan maken voor sociale media. Zo worden de liveoptredens in onze studio gefilmd door studenten van het Noorderpoort. En (P)Romanrio gaat op stap met de studenten om te vlogen en om social-content te maken op het festival.”

Je klinkt heel enthousiast …
“Ja, absoluut. Dat ben ik ook. Het is een prachtig project. Veel mensen zijn hier bij betrokken, en als je al dat enthousiasme proeft, dat is zo ontzettend fijn. Oh, en zou je in je artikel ook willen schrijven dat mensen die nieuwsgierig zijn, van harte welkom zijn bij ons in café De Burcht? Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. We gaan er leuke avonden van maken, en publiek is daarbij van harte welkom.”

OOG Radio op Eurosonic is woensdag, donderdag en vrijdag van 17.00 tot 22.00 uur te horen via de kanalen van OOG Radio. Op zaterdag wordt er uitgezonden van 17.00 tot middernacht.