Onderzoek: Groningers waarderen humor het meest

nieuws

Groningers vinden van alle Nederlanders humor het meest belangrijk in het leven. Zij geven humor een gemiddelde score van 4.7 op een schaal van 5. Dat blijkt uit onderzoek van Madelijn Strik van de Universiteit Utrecht.

70 procent van alle deelnemers uit Groningen stemden zelfs maximaal op de stelling ‘Humor is belangrijk in mijn leven’. Ook de Friezen en Zeeuwen scoren een 4,7. Flevolanders hechten van alle Nederlanders het minst aan humor. Zij geven het een gemiddelde score van een 4,3.

Madelijn Strick voerde het onderzoek uit in samenwerking met het televisieprogramma Het Klokhuis. Het onderzoek ‘Laat me niet lachen!’ is begin oktober gestart tijdens Weekend van de Wetenschap en loopt door tot juni van dit jaar.

Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt verder dat mannen humor belangrijker vinden dan vrouwen. Madelijn Strick: “Denk bijvoorbeeld aan daten. Vrouwen zoeken een man die grappig is, maar mannen zoeken niet een vrouw die grappig is. Mannen zoeken echter wel een vrouw die om hun grappen lacht.”

Madelijn Strick is nog steeds op zoek naar Groningers tussen de 8 en 100 jaar, die mee willen doen aan het onderzoek. Ze heeft nog veel informatie nodig om meer over de resultaten te kunnen zeggen. Deelnemers bekijken een aantal grappige en serieuze fragmenten van het televisieprogramma Het Klokhuis. Vervolgens beantwoorden ze een aantal vragen. Aanmelden kan via https://www.uu.nl/onderzoek/laat-me-niet-lachen