Noorderzijlvest: “Neerslag van de afgelopen dagen leidt niet tot problemen”

nieuws
Foto: Robert Wieringa voor Waterschap Noorderzijlvest

De vele neerslag die er de afgelopen dagen is gevallen leidt niet tot problemen in het werkgebied van waterschap Noorderzijlvest. Dat blijkt uit het waterbeeld dat het waterschap wekelijks actualiseert.

Volgens het KNMI viel er in de afgelopen zeven dagen 69 millimeter regenwater in Stad. “Wat we zien is dat de vele neerslag niet tot problemen heeft geleid”, vertelt het waterschap. “In de beeksystemen proberen we het water langer vast te houden. Het is daarom niet erg dat sommige beken buiten hun oevers treden. Zo heeft het water langer tijd om in de bodem te zakken.”

Overtollig water wordt zoveel mogelijk afgevoerd naar zee: “Dit is nodig omdat we anders te maken krijgen met wateroverlast. Afvoeren kon de afgelopen dagen beperkt onder vrij verval bij het Lauwersmeer via de Cleveringsluizen. De harde noordwestenwind bemoeilijkte op sommige momenten het spuien van overtollig water. De waterstand op zee was dan hoger dan het peil op het Lauwersmeer. Inmiddels is de afgelopen dagen ongeveer 60 miljoen kuub overtollig water afgevoerd. Het kan nog een week duren voordat het Lauwersmeer weer op het normale peil is.”

Ondanks dat het dinsdag vriendelijk oogde zijn we volgens OOG-weerman Johan Kamphuis nog niet van de regen af. Zo trekt er woensdag in de loop van de dag een storing voorbij die voor neerslag in onze regionen gaat zorgen. Ook op donderdag en vrijdag zullen er buien actief zijn.