Nieuwe kijkwand bij Petgaten aan Osdijk bij Noordlaren

nieuws
Foto: Jesper Schothorst voor Het Groninger Landschap

Het Groninger Landschap heeft een nieuwe kijkwand gebouwd bij het petgatencomplex aan de Osdijk, net buiten Noordlaren.

Vanachter de kijkwand kan het publiek zonder verstoring de natuur op en rond de waterplas bekijken. De nieuwe kijkwand is gemaakt van gerecycled hout, wat eerder werd gebruikt voor een tijdelijke kijkvoorziening langs de Polder Breebaart bij Termunten. Naast Het Groninger Landschap deden ook de Provincie Groningen, de Nationale Postcode Loterij en particuliere gulle gever een duit in het zakje om de kijkwand te betalen.

Het Groninger Landschap is sinds 2019 eigenaar van de Petgaten Osdijk, die zijn ontstaan door het uitbaggeren van veen. Tegenwoordig is het complex begroeid met struiken en bomen en heeft daarmee een grote natuurwaarde, met name voor vogels. Zo zijn de petgaten in gebruik als broedkolonie door ruim 100 paar aalscholvers en dienen ze als slaapplaats voor grote zilverreigers.