Motoragent zwaargewond door aanrijding met spookrijder op A7; verdachte (27) aangehouden

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

De motoragent die in de nacht van donderdag op vrijdag werd aangereden door een spookrijder bij de A7-afrit naar Hoogkerk, is daarbij zwaargewond geraakt. Dat meldt de politie vrijdagochtend. Inmiddels is een 27-jarige man uit Groningen aangehouden voor de aanrijding.

Volgens de politie wilden agenten de auto van de man kort na middernacht controleren aan de Diamantlaan, maar de automobilist negeerde het stopteken en ging er vandoor. Op de Peizerweg en bij Hoogkerk ramde de automobilist twee politieauto’s, waarna hij al spookrijdend vanaf Hoogkerk richting Groningen reed.

De politieauto’s staakten daarop de achtervolging, maar een motoragent reed precies op dat moment de afrit af. Die kwam vervolgens frontaal in botsing met de automobilist. Omdat niemand de aanrijding zag gebeuren, lag de motoragent enige tijd in de berm langs de weg. Een passant zag hem liggen en waarschuwde de hulpverleningsdiensten. De motoragent liep verschillende botbreuken op door de aanrijding.

Agent geopereerd aan verschillende botbkreuken

De motoragent was lid van het basisteam Groningen-Noord van de politie Noord-Nederland. Via Instagram laat het team vrijdagmiddag weten ontdaan en onder de indruk te zijn van het incident. “Wij weten als geen ander dat ons werk risico’s met zich meebrengt. Soms overkomt een collega van ons iets dat heftig en confronterend is”, schrijven de agenten. “Afgelopen nacht vond zo’n heftig incident plaats in Hoogkerk.”

“Onze collega is in het ziekenhuis geopereerd aan diverse botbreuken”, vervolgt het politieteam. “Jullie zullen begrijpen dat wij ontdaan en onder de indruk zijn van de gevolgen van dit nare incident. Wij leven mee met onze collega en zijn familie. Uiteraard hopen wij dat hij voorspoedig zal herstellen van zijn zware verwondingen.”

Aanhouding met waarschuwingsschoten

De automobilist reed, na de botsing met de motoragent, spookrijdend door op de A7. Een kilometer verderop kwam de auto tot stilstand. De automobilist stapte uit en vluchtte, via het water, naar de Eemsgolaan. Dit gebied werd vervolgens afgesloten door meerdere politievoertuigen en een politiehelikopter.

Rond 01.20 uur zag een agent de verdachte op het Hoendiep, al rijdend op een gestolen kinderfiets. De verdachte weigerde aanwijzingen op te volgen van de agenten, waarop één van hen een aantal ongerichte waarschuwingsschoten heeft gelost. Na de schoten gaf de verdachte zich over.

Eigenaren kinderfiets gezocht

De politie deed vrijdagochtend sporenonderzoek op de plek van het ongeval. Daarom was de afrit naar Hoogkerk ook vrijdagochtend nog enige tijd dicht.

Ook de route die de verdachte heeft afgelegd wordt daarbij onderzocht. Om de route van de verdachte te reconstrueren, is de politie specifiek op zoek naar de eigenaren van de opvallende gestolen kinderfiets. Het gaat om een mintkleurige/paarse kinderfiets van het merk Gazelle. Voorop de fiets zit een roze mandje. Bent u de eigenaar van deze fiets of weet u waar hij thuishoort? Neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844. Update: De eigenaar van de fiets is inmiddels bekend.