Minister wil nieuw voorstel rond concentratie kinderhartchirurgie

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Minister Kuipers van volksgezondheid wil dat de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) met een nieuw voorstel komt om te bepalen welke twee universitaire ziekenhuizen de kinderhartchirurgie behouden.

Wanneer de NFU er niet uitkomt hakt Kuipers in april de knoop door. Dat betekent dat het UMCG alsnog de kinderhartchirurgie kan kwijt raken.

Momenteel is de hartchirurgie in Groningen, Leiden, Rotterdam en Utrecht. In 2021 besloot toenmalig minister Hugo de Jonge deze zorg te concentreren in Rotterdam en Utrecht. Dit zorgde bij het UMCG en de noordelijke overheden en Overijssel tot veel protest. De Tweede Kamer wilde vervolgens een nader onderzoek naar de gevolgen van de concentratie in Utrecht en Rotterdam.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) deed dat onderzoek en kwam tot de conclusie dat de gevolgen voor de zorg in Noord en Oost Nederland groot zouden zijn. Er zou meer tijd genomen moeten worden om met een nieuw plan te komen.

De minister is het daar niet mee eens en wil dat er haast gemaakt moet worden. Het UMCG komt later met een reactie.

Het Groningse PvdA Tweede Kamerlid Julian Bushoff is het niet eens met de beslissing van Kuipers: “De kou slaat me om het hart dat de halsstarrige minister Kuipers het advies van de Zorgautoriteit niet volgt. De zorg voor kwetsbare kinderen en de hele acute zorg in de regio staat op het spel. Het kabinet heeft geen andere keuze dan het kinderhartcentrum in Groningen open te houden”.