Liggers oude viaduct Europaweg hergebruikt bij Apeldoorn

nieuws
Foto: Rijkswaterstaat via Groningen Bereikbaar

De liggers van het oude viaduct bij de Europaweg zijn onlangs hergebruikt bij de bouw van het viaduct Hoog Burel op de A1, ten westen van Apeldoorn.

Het idee om de liggers opnieuw te gebruiken, is ontstaan naar aanleiding van een programma van Rijkswaterstaat. Dit programma werd in 2020 opgezet om de wegenbouw uit te dagen om plannen te maken voor het hergebruik van viaducten. Het hergebruiken van liggers kwam als een van de oplossingen naar voren.

Het viaduct bij de Europaweg wordt verbreed en hiervoor is eerst de zuidkant van het oude viaduct gesloopt. In plaats van het hele viaduct te slopen en tot puin te vermalen, is gekozen om 26 prefab T-liggers uit de hoofdoverspanningen voor hergebruik ter beschikking te stellen. Daarvan zijn er 16 hergebruikt voor het viaduct Hoog Burel.

De werkzaamheden aan de zuidkant van het viaduct op de Europaweg zijn inmiddels afgerond. Eind 2021 zijn de rijbanen verlegd naar het zuiden en kan het verkeer over het verbrede deel rijden. Aan de noordkant van het Europaplein is het viaduct ook al klaar, maar nog niet helemaal in gebruik.