“Hove is een directe versterking, FC Groningen is nog bezig met Hauge en dat zou een stunt zijn”

nieuws
Euroborg stadion FC Groningen tribune

FC Groningen maakte dinsdagavond bekend dat Aimar Sher en Johan Hove per direct de gelederen komen versterken. Maar in welk licht moeten we deze transfers plaatsen? Een gesprek met clubwatcher Daniël Theelen die voor OOG Tv de FC op de voet volgt.

“Dit zijn transfers die al in de lucht hingen”, vertelt Theelen. “Johan Hove is een middenvelder en hij moet beschouwd worden als een directe versterking voor het elftal. In de Noorse Eredivisie heeft hij zich ook op een goede manier laten zien. Sinds de zomer van 2018 speelt hij voor Strømsgodset Idrettsforening. In de afgelopen jaren heeft hij voor deze club 128 wedstrijden gespeeld, waarbij hij 29 keer scoorde en tien keer een assist gaf. Ik vertelde dat hij middenvelder, maar hij kan ook wat naar achteren goed uit de voeten. Samengevat is Hove een speler die flink wat ervaring in de benen heeft.”

Aimar Sher
De tweede versterking is Aimar Sher. “Deze transfer moet je beschouwen als een buitenkansje. Twee jaar geleden heeft de FC al geprobeerd hem naar Groningen te halen, maar hij koos toen voor een Italiaans avontuur. Daarvoor speelde hij bij Hammarby Idrottsförening in Zweden. Nu komt hij op huurbasis naar de FC, waarbij er de optie is om de huurperiode te verlengen, maar er is ook een optie tot koop. Wat Mark-Jan Fledderus ook heeft gezegd, de supporters wachten op een echte versterking. Van Sher moeten we het gaan afwachten wat hij gaat brengen. Het is vrij risicoloos, maar kan hij de belofte waar gaan maken. Hij zal er sowieso niet direct staan.”

Jens Petter Hauge
Volgens Theelen is de FC bezig met een derde speler te contracteren. “Het gaat om Jens Petter Hauge. Hij werd geboren op 12 oktober 1999 in het Noorse Bodø. Hij valt vanaf het begin op. In april 2016 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van FK Bodø/Glimt. In een wedstrijd tegen IF Fløya viel hij in de 64ste minuut in, en 21 minuten later had hij een hattrick op zijn naam staan. De afgelopen jaren heeft hij gespeeld bij AC Milan en de laatste tijd speelt hij bij Eintracht Frankfurt. Hij speelt rechtsbuiten, en zijn komst zou echt een versterking zijn. De transfer zou daarnaast ook direct een stunt zijn.”

Risicovol
Wel noemt Theelen de koers die de FC vaart risicovol. “De FC heeft het vizier op Scandinavië. En daar is niks mis mee, want er spelen goede voetballers die zich in het algemeen ook goed aan kunnen passen aan de Nederlandse stijl. Maar daarmee leg ik wel gelijk het risico bloot. De FC heeft nu versterking nodig. Als je buitenlandse spelers invliegt, die niet eerder in de Nederlandse competitie hebben gespeeld, is er een tijd van gewenning nodig. Ga er maar aan staan: je kent hier niemand, er zijn hier geen vrienden en familie. Ik vind het een gok, en persoonlijk denk ik dat het beter zou zijn om geroutineerde spelers te halen die de Eredivisie kennen.”