Gica maakt zich op voor winterconcert: “De Alpen over met Italiaanse dramatiek en Duitse vrolijkheid”

nieuws
Foto: CSG Gica

Bij studentenkoor Gica wordt er deze periode druk gerepeteerd voor het aanstaande winterconcert. Volgens Martijn Meelker van het koor is het concert één van de hoogtepunten in het jaar waar naar toe wordt geleefd.

Hoi Martijn! Verschillende mensen zullen misschien denken: Gica? Wat is studentenkoor Gica precies?
“Gica is 68 jaar geleden ontstaan tijdens een afsplitsing van Vera. Dat was in de tijd dat Vera nog een vereniging was. Groningen had heel lang drie studentengroepen die zich focusten op klassieke muziek. Bragi, Mira en wij. Mira is er helaas niet meer. Bragi heeft onder andere een groot koor en orkest en wij hebben een koor. Waar onderscheiden wij ons dan in? Dat we geen audities hebben. Bij ons is het heel belangrijk dat het gezellig is, dat mensen een leuke tijd hebben. De gedachte daarachter is, dat als het gezellig en leuk is, dat het muzikale niveau dan ook omhoog gaat.”

Hoe staan jullie op dit moment als koor er voor?
“We hebben op dit moment rond de veertig leden. Voor de coronacrisis hadden we er 65. Je kunt met recht zeggen dat we behoorlijk last hebben gehad van deze crisis. De Covidcrisis heeft muziek- en koorgezelschappen hard geraakt omdat er langere tijd niets mogelijk was. Op dit moment zijn we bezig om het weer op te bouwen tot een gezonde basis. En dat gaat ook heel goed. Tijdens de KEI-week in augustus hebben we ons goed laten zien.”

Nu horen we sinds de coronacrisis over veel jongeren die problemen hebben. Mentale problemen die door de coronacrisis zijn ontstaan, maar ook stress rond het vinden van een studentenkamer en de energiecompensatie waar studenten in Groningen geen recht op hebben. Je zou dan denken dat zingen in een koor juist populairder wordt?
“Door de lockdowns waar we mee te maken hebben gehad, is het voor veel studenten een hele lastige tijd geweest. En het is wel grappig dat je dit zegt, want het klopt inderdaad. Er is ook onderzoek naar gedaan, dat juist het zingen heel erg goed is voor je. Maar dan moet het wel mogelijk zijn. En dat was nu net het probleem tijdens de coronacrisis. Heel veel studenten hebben het zingen heel erg gemist.”

De aanleiding voor dit gesprek is het aanstaande Winterconcert. Dat is echt een hoogtepunt hè?
“Klopt. Daar werken we echt naar toe. Vergelijk het met een sportvereniging. Dat werkt ook toe naar dat bepaalde Europese Kampioenschap dat in de agenda staat. Zo gaat het bij ons ook. In september zijn we begonnen met de voorbereidingen waarbij we iedere week 2,5 uur zingen. Vorige week hebben we een repetitiedag gehad waarbij we dan de hele dag bezig zijn met de voorbereiding. En de concerten volgende week, ja, dat is echt iets waar je naar toe leeft.”

Bij het concert gaan jullie de Alpen in …
“Elk concert heeft een thema. In de aanloop naar dit winterconcert lagen er twee mogelijkheden op tafel: een Franse inslag of het Alpen-thema. We hebben voor het laatste gekozen omdat we daar meer mee kunnen. Het is heel veelzijdig. Het Italiaanse kan bijvoorbeeld heel dramatisch zijn. Maar als je naar de Duitse kant kijkt, dan overheerst de vrolijkheid. En dat zal dan ook heel duidelijk aan bod komen.”

Hoe gaat de avond er ongeveer uit zien?
“We staan onder leiding van dirigent David van Roijen. We beginnen aan de Italiaanse kant. We zullen werken ten gehore brengen van componisten als Monteverdi en Palestrina. Daarna gaan we door naar de Duitse componisten met op het menu werken van componisten als Schütz en Bach. En we sluiten het concert af met een muzikale verrassing. Ik ga niet zeggen wat we gaan doen, maar het gaat een hele leuke afsluiter worden.”

Wanneer zijn jullie tevreden?
“Als onze dirigent na afloop lacht, haha. Dat is het teken dat het goed is geweest. En als het publiek een mooie avond heeft gehad. Als ze na afloop gaan staan en applaudiseren, dan weet je dat ze een mooie avond hebben gehad. En dat is wel waar wij naar streven.”

Winterconcert
Het Winterconcert van Gica vindt op vrijdag 27 januari plaats in Het Anker in Oosterwolde. Een dag later is men in de Lutherse Kerk in Stad. Aanvang voor beide avonden is 20.15 uur. Kaartjes zijn te koop via de website. Mensen met een Stadjerspas, studenten en jongeren onder de 18 jaar kunnen voor een gereduceerd tarief naar binnen. Om een impressie van Gica te krijgen kun je op Spotify verschillende werken van hen beluisteren.