Eurocommissaris en twee ministers naar Groningen voor start van Just Transition Fund

nieuws
Foto via Europese Commissie

Op maandag 20 februari komen Eurocommissaris Elisa Ferreira (cohesie en hervormingen) en ministers Adriaansens en Van Gennip naar Groningen voor de landelijke start van het subsidieprogramma Just Transition Fund.

Dat maakte de provincie Groningen dinsdagmiddag bekend. “Dat de aftrap voor het JTF in Groningen plaatsvindt is logisch”, schrijft de provincie. “In Groningen ligt, door het stopzetten van de gaswinningen het sterke industriële chemiecluster, de grootste opgave om de regionale economie onafhankelijk te maken van fossiele grondstoffen.”

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol is dan ook blij met de komst van de drie bewindsvrouwen naar Groningen: “Het onderschrijft het belang van dit grote subsidieprogramma. We lopen in Noord-Nederland voorop bij het realiseren van een nieuwe, groene economie. JTF biedt ons bedrijfsleven mooie kansen om los te komen van fossiele brand- en grondstoffen en om verder te verduurzamen. Het geeft onze inwoners een perspectief op een fijne schone leefomgeving met groene banen.”

Het Europese programma JTF helpt regio’s om de transitie te maken naar een klimaatneutrale economie, met een daarbij passende flexibele arbeidsmarkt. Aan Nederland is 623 miljoen euro toegekend, waarvan 330 miljoen euro bestemd is voor de regio Groningen-Emmen.

De dag na de aftrap brengt de Eurocommissaris ook een bezoek aan de regio.