Ervaren statushouders aan de slag bij het UMCG

Het UMCG is begin deze maand een traject gestart waardoor statushouders bij het ziekenhuis aan de slag kunnen.

Het initiatief werd genomen doordat chirurg Arthur Wijsmuller zich afvroeg waarom er in Nederland een tekort aan verpleegkundigen is, terwijl er genoeg gediplomeerde nieuwkomers zijn die geen baan kunnen vinden.

“In Nederland zijn in de zorg relatief weinig mensen aan het werk die ervaring meenemen uit een ander land”, zegt Wijsmuller op de website van het UMCG.  “We hebben in Nederland een personeelstekort, we behandelen mensen met veel verschillende achtergronden en het is aantrekkelijk en leuk om van elkaar te leren”.

De nieuwkomers hebben allemaal een diploma verpleegkunde en hebben werkervaring in hun land van herkomst. Ze zijn als assistent-verpleegkundige begonnen in het UMCG.

Een van hen is Tülay Bolat, die ruim een jaar met haar gezin in een asielzoekerscentrum woonde “Als ik naar de stad liep, kwam ik altijd langs het ziekenhuis. Elke keer stopte ik dan en zei tegen mezelf: Op een dag werk ik hier. ‘Ik wil werken, mijn vak uitoefenen’ ‘ In Turkije was ze dertien jaar verpleegkundige, waarvan negen jaar op een oncologieafdeling en drie jaar in een universitair ziekenhuis.

Een ander is Aneeq Azir, die anderhalf jaar wachtte of hij wel of niet in Nederland kon blijven: “In Pakistan werkte ik op de IC en ik was gefrustreerd dat ik hier niet als verpleegkundige aan het werk kon. Daarom ben ik meteen de taal gaan leren, die wil ik net zo goed beheersen als Nederlanders”. Azit had zich al opgegeven voor de opleiding HBO-Verpleegkunde toen hij door zijn vrouw op deze kans werd gewezen.

Alle acht nieuwkomers moeten hun Nederlandse registratie te halen, zodat ze hier aan het werk kunnen als verpleegkundige. Die procedure voor het halen van de BIG-registratie is ingewikkeld, omdat er geen onderwijsinstelling voor is. Daarom worden ze tijdens het hele traject begeleid door Petra Veltman. Zij heeft jarenlange ervaring vanuit de Stichting voor Vluchtelingstudenten UAF en werkt nu een dag in de week in het UMCG.

In februari begint er een nieuwe groep. Die starten met een cursus medisch Nederlands.