“Dit voorbeeld laat zien dat de Nieuwstad zo snel mogelijk autoluw moet worden gemaakt”

nieuws
Foto: Nieuwstad Groningen

De aanhouding van een 20-jarige drugshandelaar uit Stad, in de nacht van vrijdag op zaterdag, is voor de fractie van het CDA het bewijs dat de Nieuwstad zo snel mogelijk autoluw moet worden gemaakt. De fractie pleitte hier al eerder voor.

“In de gemeenteraad hebben we dit vaker aangestipt, en in december hebben we een voorstel ingediend om autoverkeer uit de Nieuwstad te weren”, vertelt fractievoorzitter Jalt de Haan van het CDA. “Dit praktijkvoorbeeld geeft duidelijk aan dat het echt nodig is. Dat wat in deze straat gebeurt echt niet altijd zuivere koffie is.” De Haan verwijst daarmee naar een politiebericht. Agenten kregen in de nacht van vrijdag op zaterdag de bestuurder van een personenauto in het oog die rondjes aan het rijden was op de Nieuwstad. Toen ze hem wilden controleren ging hij er vandoor. Er volgde een achtervolging, waarbij er volgens ooggetuigen hoge snelheden werden bereikt.

Aangehouden vanwege handel en het vervoeren van harddrugs
Agenten raakten het zicht op de auto kwijt. Het voertuig werd later leeg aangetroffen op de Hereweg. De automobilist werd even verderop lopend aangetroffen. Tijdens zijn aanhouding verzette hij zich, waardoor agenten gebruik moesten maken van een taser. Bij het fouilleren van de persoon werden verschillende voorwerpen aangetroffen. De man bleek 1.727 euro op zak te hebben. Ook was hij in het bezit van zeven pillen, negen pony packs, tien bolletjes bruin en tien bolletjes wit en een ploertendoder. Hij is aangehouden vanwege de handel en het vervoeren van harddrugs.

Jalt de Haan (CDA): “Politie juicht ons voorstel toe”
De Haan: “We hebben het niet over onschuldige mensen die wat drugs in hun jaszakken hebben. We hebben het over criminelen die met wapens op zak door onze binnenstad bewegen. Om dit aan te pakken pleiten wij voor een autoluwe Nieuwstad. De politie wil dat ook. Zij juichen ons voorstel enorm toe. En eigenlijk is het ook gek. In de binnenstad is geen winkel meer met de auto te bereiken. Maar we kunnen wel met de auto een straat bereiken waar sekswerkers aan het werk zijn.”

“Mannen rijden door de straat om vrouwen te bekijken”
De fractievoorzitter van het CDA snapt de beredenering ook niet. “Er zijn politieke partijen die zeggen dat het autoluw maken slecht is voor de ondernemers in deze straat. Maar feit is dat als je deze dames wilt bezoeken, dat je de auto sowieso in een parkeergarage moet parkeren. Wat overblijft zijn dan mannen die door de straat rijden om vrouwen te bekijken. En de sekswerkers maakt het niet uit. Ik ga niet zeggen dat we met iedereen in de straat gesproken hebben, maar met de mensen waar wij mee in gesprek zijn geweest, blijkt dat het ze helemaal niet uit maakt.”

“We blijven hier bovenop zitten”
Vlak voor het kerstreces diende het CDA een motie in. Het gemeentebestuur liet daarop weten er serieus naar te zullen gaan kijken. “Het is een goede stap. Persoonlijk had ik op iets meer gehoopt. Maar het is een stap in de goede richting. En de discussie is ook accuraat. De parkeergarage Haddingestraat gaat op termijn dicht, wat betekent dat we naar dit hele stuk van de stad kunnen gaan kijken. Hoe we het een upgrade kunnen geven. En dat is een onderwerp waar we bovenop blijven zitten. Dat het nodig is, bewijst dit praktijkvoorbeeld.”

Verslaggeefster Mirthe Klootwijk sprak in december met raadslid Etkin Armut van het CDA over het autoluw maken: