“Dat er gekozen wordt voor een gratis Bevrijdingsfestival vind ik een hele goede principiële keuze”

Het Bevrijdingsfestival in Groningen is straks in mei gratis toegankelijk. Zo niet, dan stelt de gemeente Groningen geen subsidie beschikbaar. Fractievoorzitter Els van der Weele van de PvdA is blij met het geluid.

“Ik ben heel erg verheugd met dit voorstel van het gemeentebestuur”, vertelt Van der Weele. “Ik moet ook even terugdenken aan de woorden die mijn voorganger, Julian Bushoff, vorig jaar sprak. Vorig jaar waren alle Bevrijdingsfestivals in het land gratis, op die in Groningen na. Bushoff sprak zich in een programma op NPO1 heel duidelijk uit dat het wat hem betreft eenmalig was.”

Julian Bushoff (PvdA): “Belangrijk om stil te staan bij vrede en vrijheid”
Het zat Bushoff ook zo hoog dat hij het gemeentebestuur vorig jaar maart om opheldering vroeg: “De voltallige gemeenteraad heeft aangegeven aan dat het juist nu belangrijk is om stil te kunnen staan bij vrede en vrijheid, dat het belangrijk is dat kunst en cultuur op deze dag voor iedereen toegankelijk is en tot slot, het is de charme van het Bevrijdingsfestival. Dat iedereen er naar toe kan gaan. Met het heffen van een entreeprijs kom dat onder druk te staan.” Toenmalig wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) van Evenementen was het met Bushoff eens, maar liet tegelijkertijd weten aan de zijlijn te staan, en dat het om een besluit van het Bevrijdingsfestival ging.

Gemeente verhoogt subsidie maar op voorwaarde dat het festival gratis toegankelijk is
Het Bevrijdingsfestival liet vorig jaar weten tegen de grenzen aan te lopen. De coronacrisis heeft de evenementensector hard geraakt, waarbij er twee jaar lang geen inkomsten zijn geweest. Tegelijkertijd vertelde men dat men geconfronteerd wordt met sterk gestegen kosten. De gemeente Groningen heeft nu bekend gemaakt dat de subsidie verhoogd wordt van 84.500 euro naar 100.000 euro. Het geldt wordt alleen beschikbaar gesteld als het festival gratis toegankelijk is.

Els van der Weele (PvdA): “Dit is een hele goede zet”
Van der Weele: “We hebben hier stevig op ingesproken. Het is heel belangrijk dat het festival voor iedereen toegankelijk is. Dat je zonder drempels het festival kunt bezoeken. Ik ben dan ook heel blij dat het gemeentebestuur gezocht heeft naar een oplossing, en met deze duidelijke principiële keuze is gekomen. Ik denk dat dit een hele goede zet is.”

“Vrijheid is een groot goed”
Ook voor Van der Weele persoonlijk is een gratis festival belangrijk: “Ik voelde vorig jaar heel duidelijk de drempel die er was. Op een moment, in een tijd, waarin we het lastig hebben. Kijk maar naar de situatie in Oost-Europa. Het is van essentieel belang dat je vrijheid moet kunnen vieren. Dat jong, oud, arm of rijk naar het festivalterrein kan gaan, en daar stil kan staan bij wat we hebben. Waarbij je ’s ochtends naar het terrein kunt, en ’s middags en ’s avonds nog een keertje. Waarbij er geen drempels zijn. Ik bezoek al jaren het Bevrijdingsfestival. Vroeger als kind, en tegenwoordig met mijn eigen kinderen. Vrijheid is een groot goed. En daarom is het heel tof we dat we hier in Groningen nu een principiële keuze in maken.”