Bewoners Paddepoel-Zuid bereiden actieplannen voor: “We wachten al jaren op renovatie en reparatie”

Bewoners van 240 woningen in de wijk Paddepoel-Zuid hebben zaterdagmiddag, samen met de SP, actieplannen voorbereid waarmee men woningcorporatie Lefier in beweging wil krijgen.

Het gaat om bewoners van portiekflats aan de Orionlaan, Draakstraat, Ossehoederstraat, Hagedisstraat en Noorderkroonstraat. Zij wachten al jaren op de reparatie van hun balkons, die gestut staan. Ook moet er qua renovatie het nodige gebeuren. De flats zijn gebouwd in de jaren zestig. Afgelopen woensdag liet fractievoorzitter Jimmy Dijk van de Socialistische Partij weten dat de woningen in slechte staat verkeren: “Lefier moet dat zelf ook zien. Dat kan niet anders. Daarom moet er gewoon tempo worden gemaakt. En dat kan ook, omdat het geld er is. Woningcorporaties hebben geen last meer van de verhuurdersheffing, want die is er afgegaan. Een vaag afwachtende houding is daarom onacceptabel nu de bankrekeningen van de corporaties goed gevuld zijn.”

Actieplannen
Om de bewoners te verenigen vond er zaterdagmiddag een actiemiddag plaats op de speelplaats aan de Orionlaan. Dijk: “We hebben actieplannen gemaakt in de richting van Lefier. Daarnaast willen de bewoners binnenkort met de gemeenteraad in gesprek over de plannen voor wijkvernieuwing en het renoveren van hun buurt en woningen.”

Habon: “We betalen onze huur maar krijgen er gebrekkige woningen voor terug”
Eén van de bewoners die op de actiemiddag afkwam is Habon: “Wij betalen allemaal netjes de huur en krijgen er gebrekkige woningen voor terug. We hebben last van slechte isolatie en achterstallig onderhoud, waardoor ook de leefomgeving verloedert.” Ook huurder Chantal vindt dat er door corporatie Lefier te lang wordt gewacht en dat er nu iets moet gebeuren. “Om Lefier duidelijk te maken dat vele huurders uit de buurt het zat zijn, hebben wij samen met de SP verschillende acties voorbereid. Lefier moet inzien dat ze meer vaart moeten maken.”

Jimmy Dijk (SP): “Voorrang geven aan buurten als Paddepoel-Zuid”
Volgens de SP kan en moet er in de wijkvernieuwingsplannen voorrang gegeven worden aan buurten zoals Paddepoel-Zuid. “In deze buurten zijn de gevolgen van Rijksbezuinigingen op de volkshuisvesting het meest zichtbaar”, vertelt Dijk. “Het afschaffen van de verhuurdersheffing, en het voornemen voor wijkvernieuwing, maken het mogelijk deze woningen en buurten te verbeteren.”