Astrid Sy verzorgt herdenkingslezing op Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust

nieuws
Foto: Omke Oudeman

Astrid Sy zal komende donderdag in Synagoge Groningen de herdenkingslezing verzorgen tijdens de Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust. Vrijdag is het precies 78 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd door de geallieerden.

Sy is historica, schrijfster en presentatrice van Andere Tijden. Twee jaar geleden kwam haar boek ‘Noem geen namen’ uit. Dit boek gaat over drie jonge vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen uit handen van de nazi’s wisten te redden. Aanleiding voor dit boek was een krantenartikel dat Sy op 22-jarige leeftijd las toen ze stage liep bij het Holocaust Instituut Yad Vashem in Jeruzalem. In dit artikel, geschreven in 1986, werd beschreven dat zeshonderd Joodse kinderen uit een crèche in Amsterdam werden gered. In haar boek liet Sy zich inspireren door de moedige vrouwen en mannen die betrokken waren bij het reddingswerk.

In de herdenkingslezing neemt Sy het publiek mee in het schrijfproces, en reflecteert op de uitdagingen van het schrijven van een roman over een beladen geschiedenis. De herdenkingslezing begint donderdag om 16.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk. Dit kan via dit mailadres.