Apothekers zitten met de handen in het haar: ‘Meer dan 1500 geneesmiddelen niet leverbaar’

Er heerst een groot medicijntekort in Nederland en dus ook in Groningen. Bij een apotheek aan de Moesstraat zijn veel geneesmiddelen niet leverbaar, de apotheker luidt de noodklok. 

‘Antibiotica, middelen tegen een ooginfectie, anti-epileptica, Hiv-remmers, vitaminen, injecties, een oneindige lijst’, vertelt apotheker Parisa Bahramithash. Al deze medicijnen zijn onvoldoende op voorraad. Dit kan komen omdat Nederland afhankelijk is van het buitenland op het gebied van geneesmiddelen. Vorige week werd bekend gemaakt dat de grootste Nederlandse medicijnfabriek, InnoGenerics, definitief gaat sluiten.

Stress bij patiënten, extra werk apothekers 

Volgens Bahramithash levert deze situatie voor patiënten en voor apothekers stress op. ‘We doen er echt alles aan dat patiënten hier zo weinig mogelijk mee worden belast, maar ondertussen is dit geen houdbare situatie meer. Constant moet je met mensen in gesprek dat het medicijn er niet is of je moet iets anders voor de patiënt vinden terwijl iemand al jaren bij bepaalde geneesmiddelen zich op zijn gemak voelt’. Ook apothekers hebben hierdoor minder tijd voor de dagelijkse werkzaamheden. ‘Wij zijn dagelijks meerdere uren per week bezig om de tekorten op te vangen. Er zijn meer dan 1500 geneesmiddelen niet leverbaar, dat is echt een schrikbarend aantal. Als team zijn we de hele dag bezig met alternatieven bedenken.’

Hoe nu verder?

Ondanks alles blijft de apotheek positief. ‘Ik zie altijd het licht aan het einde van de tunnel. Misschien moeten we de productie van geneesmiddelen weer terug naar Nederland halen, maar we hebben allemaal slimme mensen in Den Haag zitten dus die moeten het oplossen.’