Actie tegen kauwgomafval: “Kauwgom onder de tafel is echt heel ranzig”

Bij het Gomarus College in Groningen lag donderdagochtend een plakmat voor de hoofdingang. Dit in het kader van de actie ‘Kauwgom? Mik ‘m erin’. Met die campagne probeert Nederland Schoon gedragsverandering teweeg te brengen bij scholieren om hun kauwgom gewoon in de afvalbak te gooien.

Naast de plakmat heeft het Gomarus College de komende weken speciale kauwgom afvalbakken in de school staan. Die staan ook bij een school in Eindhoven en een school in Amsterdam. De school die de meeste kauwgompjes weet te verzamelen in 66 dagen wint een tafelvoetbaltafel.

Directeur Peter Holsappel is blij met de actie: “als je ook rond kijkt in de school en buiten, dan zie je overal wel van die plekjes met kauwgom. Dat is eigenlijk toch wel een hele smerige bedoening.” Er zijn leerlingen die het al heel goed doen, bijvoorbeeld Junior: “Ik gooi het altijd in een afvalbak of in een snoeppapiertje, maar ik heb het ook al wel eens onder de tafel geplakt!” Maria is blij met de actie: “Soms dan voel je een bobbel onder de tafel en dan is het kauwgom van een ander, dat is echt heel ranzig”