Aantal vuurwerkslachtoffers op Spoedeisende Hulp in Groningen terug op niveau van voor corona

nieuws
Foto: Picjumbo via Pixabay.com

Tijdens de afgelopen jaarwisseling behandelden de afdelingen voor spoedeisende hulp in de Groninger ziekenhuizen in totaal negen vuurwerkslachtoffers. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL, het Nederlandse kenniscentrum voor letselpreventie. Daarmee is het aantal slachtoffers iets hoger dan tijdens laatste ‘pre-corona’ jaarwisseling.

In totaal zagen de afdelingen voor spoedeisende hulp tijdens de jaarwisseling (oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht) negen vuurwerkslachtoffers. Tijdens de jaarwisseling tussen 2021 en 2022 waren dat er slechts vier, maar vuurwerk verkopen was destijds verboden. De jaarwisseling tussen 2019 en 2020 was het laatste ‘reguliere’ jaar, waarin ook vuurwerk mocht worden verkocht. Toen kwamen in Groningen acht vuurwerkslachtoffers naar de eerste hulp.

Vier van de negen Groningse vuurwerkslachtoffers waren kinderen, waaronder twee van twaalf jaar of jonger. De Groningse cijfers komen overeen met de aantallen behandelde vuurwerkslachtoffers in de rest van Nederland qua percentages, maar in relatief kleine absolute aantallen in vergelijking met andere veiligheidsregio’s.