WinterWelvaart vrijdag van start: ”We hebben er weer zin in”

oogochtendshow
Foto Niels Knelis Meijer

De Vijftiende editie van WinterWelVaart in Groningen gaat vrijdag (morgen) van start. Na twee jaar mogen we ons weer verheugen. Het winterevent staat bol van muziek, performances, verhalen en een sfeervolle wintermarkt.

Het is één van de meest gefotografeerde evenementen in de stad. Een flink aantal sfeervol verlichte, historische schepen meert aan in het mooiste stukje binnenstad; de kades van de Hoge, Lage en Kleine der A. Aan boord van de schepen en in de Akerk kun je je een weekend lang onderdompelen in muziek, theater, poëzie, spoken word en andere performances.

Hoe is het ontstaan?
Vijftien jaar geleden is het idee ontstaan, vertelt projectleider Harrie de Vries. In de winter liggen schepen stil en op een gegeven moment opperde iemand het idee om mensen uit te nodigen in en op de schepen zodat mensen zien hoe mooi zo’n schip eigenlijk is.

Namen als Géonne Hartman, Karin Sitalsing, Usva, Seewolf, Way up North, Noordstaat, Pittig Gekruid en Clash zorgen voor een gevarieerd winters programma. Overtuigde eenvoud, angstaanjagende rust en een razende wind. Dat is het geluid van Seewolf. De muziek van deze vier mannen uit het noorden kan het best omschreven worden als Psychedelische Indie Rock.

Op theaterschip de Verwondering maken studenten van Noorderpoort met hun talkshow Taboe Takkie op vermakelijke manier onderwerpen als inclusiviteit, diversiteit, seksualiteit, schaamte & cancelculture bespreekbaar. Op de Pelikaan tonen drie niet-Groninger en drie Groninger kunstenaars die in de nautische geschiedenis zijn gedoken collectief hun site-specific werk. Voor kinderen zijn er naast het bekende mastklimmen op de Jantje, workshops en een speurtocht in het museum.

Vanmorgen was Harrie de Vries in de OOG Ochtendshow.
Hieronder kun je dat fragment terug luisteren.