‘Winterweer houdt aan tot en met het weekend; zondag waarschijnlijk hoogtepunt qua ijsdikte’

De komende dagen en nachten blijven winters. Dat voorspelt OOG-weerman Johan Kamphuis voor de komende dagen. Pas na het weekend lopen de temperaturen in Groningen weer op richting ijsonvriendelijke temperaturen.

Woensdagochtend vroeg brengt volgens Kamphuis voorlopig een piek in de koude, waarbij het eerst matig en lokaal streng vriest. Ook overdag komt de temperatuur waarschijnlijk niet op of boven het vriespunt. In de avond van woensdag richting donderdag vriest het opnieuw matig, bij temperaturen tot maximaal zeven graden onder nul. Rond middernacht is er volgens Kamphuis een ‘kleine tegenslag’ voor ijs- en schaatsfanaten, waaronder de OOG-weerman: “ Na middernacht stijgt de temperatuur geleidelijk aan enkele graden, tot dichtbij het vriespunt tegen zonsopkomst. Donderdag overdag gaat het enkele graden dooien en loopt het kwik op naar 3 of 4 graden.”

Donderdagnacht klaart het weer opnieuw op en gaat het matig vriezen, met temperaturen tussen -5 en -8 graden: “Vrijdag lijkt de eerder verwachtte dooi uit te blijven en schommelt de temperatuur rond het vriespunt. Er zijn perioden met zon en het is rustig weer. In de nacht naar het weekend schommelen de minima rond de -5 of -6 graden. Ook zaterdag blijft het de hele dag een graad vriezen en zijn er flinke perioden met zon. In de nacht erop is er nog een keertje matige vorst. Zondag is er eerst is er zon, maar de bewolking neemt toe. Uiteindelijk komt het kwik in de loop van de middag net even boven het vriespunt uit.”

Volgens Kamphuis is het na het weekend voorlopig uit met de lage temperaturen en de bijbehorende ijspret: “In de avond en nacht van zondag op maandag gaat het regenen en lopen de temperaturen op. De dagen daarna is het winterweer voorlopig verdwenen.”