Wilders trekt filmpje met Oranje-supporters op Grote Markt in na claim Joost van Keulen

nieuws
Foto Andor Heij. Joost van Keulen.

Geert Wilders heeft vrijdagochtend een video ingetrokken van zijn Twitter-account, waarin hij beelden gebruikte die in 2014 werden gemaakt door oud-wethouder Joost van Keulen.

De PVV-voorman bewerkte de beelden van juichend Gronings voetbalpubliek op de Grote Markt (tijdens een wedstrijd van Oranje op het WK in 2014) waardoor het leek alsof ze keken naar rellende Marokkaanse voetbalfans en juichten voor een boodschap van Wilders om criminele Marokkanen het land uit te zetten.

Stadsblog Sikkom’s Willem Groeneveld liet de video zien aan de maker van de beelden: oud-wethouder Joost van Keulen (VVD). Van Keulen schakelde een jurist op het gebied van ICT-recht in, die het gebruik van de beelden aanvocht. Naast het ongeoorloofd gebruik van de beelden (auteursrecht) sommeerde de jurist Wilders ook om de video terug te trekken, omdat deze nepnieuws zou bevatten.

Via Sikkom en DvhN heeft de PVV niet officieel gereageerd op de reden van Wilders om de video te verwijderen. De partij stelt wel dat het incident leerstof vormt voor nieuwe uitingen van Wilders en zijn partij.