‘Temperaturen tot 13 graden onder nul zijn dinsdagnacht niet ondenkbaar’

nieuws
Foto: Joris van Tweel

De komende dagen staan in het teken van één ding: vrieskou. Volgens OOG-weerman (en schaatsfanaat) Johan Kamphuis kan Groningen zich opmaken voor een aantal dagen, waarin de temperatuur ook overdag niet of nauwelijks boven het vriespunt uitkomt.

Dinsdag komt het waarschijnlijk slechts plaatselijk tot een ijsdag, aldus Kamphuis. “In de ochtend vriest het eerst matig en kan er in de vroege ochtend een grondmistbank voorkomen. Maar in middag loopt het kwik op naar waarden rond het vriespunt. Slechts plaatselijk komt het tot een ijsdag. Er zijn zonnige perioden en de zwakke wind draait van het zuiden naar het zuidoosten en is zwak of matig.

‘Minima tot -13 zijn dinsdagnacht niet ondenkbaar’

In de nacht van dinsdag op woensdag wordt het opnieuw flink koud, aldus Kamphuis: “Met minima tussen -7 en -10 graden is er matige tot strenge vorst. In open gebieden, zoals vliegveld Eelde, kan het zelfs nog kouder worden en zijn minima tussen -11 en -13 graden niet ondenkbaar.”

Ook de rest van de woensdag is goed voor een ijsvloer. “Na een ijskoude start, met matige en lokaal zelfs strenge vorst, is het woensdag overdag vrij zonnig”, vervolgt Kamphuis. “Dan schommelt het kwik in de middag rond het vriespunt. De ijsvloer kan daardoor een groot deel van de dag blijven aangroeien en in ieder geval zal er nauwelijks sprake zijn van afsmelt.”

Donderdag en vrijdag waarschijnlijk lichte dooi

Op de donderdag wordt het voor even iets minder koud. In de nacht daalt het kwik tot maximaal 5 graden onder het vriespunt: “Dat komt omdat er wat bewolking vanaf zee binnen druppelt. Maar de dooi lijkt zich donderdag toch wat te beperken. Eerder leek de temperatuur uit te komen rond een graad of 4 á 5. Maar in de nieuwste berekeningen dringt zachte lucht wat minder op, houdt de westenwind zich wat meer op de vlakte en beperkt dooi zich tot 1 graad boven nul in het oosten en rond de 3 graden in de rest van het land.”

“Vrijdag dooit met een beetje geluk nauwelijks en is het wisselend bewolkt weer met overheersend wolkenvelden”, vervolgt de OOG-weerman. “In de nacht zijn er een paar opklaringen bij minima tussen -3 en -5 graden, met de laagste waarden in het oosten van de provincie.”