Schip mist Driebondsbrug op een haar na

nieuws
Het schip tijdens een tweede poging om onder de Driebondsbrug door te varen - Foto: Michel Eising

Een schipper heeft vrijdagochtend bijna een aanvaring gehad met de Driebondsbrug. De duwboot met daarvoor een duwer remde net op tijd af en miste het bewegende brugdek op een haar na.

Volgens Rijkswaterstaat wilde de schipper vrijdagochtend onder het beweegbare brugdeel door varen, in de veronderstelling dat het schip de brug niet zou raken. Op het laatste moment besloot de schipper geen risico te nemen en het schip af te remmen. Daardoor miste de varende combinatie de Driebondsbrug op een haar.

Het schip nam vervolgens de onderdoorgang onder het niet-beweegbare deel van de Driebondsbrug. Die is iets hoger en het schip kwam veilig naar de andere kant van het Eemskanaal. De schipper leek niet helemaal gerust op een goede afloop en meerde, na de doortocht van de Oostersluis, aan bij het gebouw van Provincie Groningen en Rijkswaterstaat aan het Van Starkenborghkanaal.

Inspecteurs van Rijkswaterstaat zijn bij de brug geweest en constateerden dat de duwboot en duwer geen schade hebben toegebracht aan de overgang over het Eemskanaal. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is een oorzaak voor het bijna-ongeluk niet geheel duidelijk. Verschillende factoren, waaronder de lading van het schip en de hoogte van het water in het Eemskanaal, zouden van invloed kunnen zijn.

Deel dit artikel: