Poetry By Night: “Het is voor jongeren een mooie stimulans om met taal bezig te gaan”

oogochtendshow
Poetry By Night, foto Gemeente Groningen / Knelis

Vanaf nu tot en met 31 december worden in de hele binnenstad gedichten op gebouwen en lichtzuilen getoond. De aftrap is bij het Groninger Museum, waar een gedicht van de 13-jarige Anne Britt Krol het eerst te zien zal zijn.

Hierna gaan ook twee andere gedichten op de gouden toren van het museum rouleren, aan de kant van het Hoofdstation. Daarnaast zijn er lichtzuilen in het Noorderplantsoen, bij het winkelcentrum Meerstad en het Stadspark. Ook worden banieren met gedichten opgehangen bij het fietspad langs het Reitdiep, het Hoornse Meer en bij de Helperzoom. Daarnaast zijn er in het Noorderplantsoen en bij Meerstad etalages met een verwerkingsopdracht te vinden.

Gezien Worden

Het thema van de gedichten is “Gezien Worden”. In een inclusieve samenleving mag je gezien worden, ook als je levenswijze, ideeën of seksuele voorkeur anders is dan die van anderen. De gedichten zullen dit weergeven. Het doel van het project is om de taal- en leesvaardigheid bij jongeren te verbeteren. De burgemeester en de  gemeente hechten veel waarde hieraan. De poëzie wordt ingezet om op een leuke manier met taal aan de gang te gaan. Er zijn ook workshops georganiseerd op scholen in het voortgezet onderwijs, voor kinderen van 12 t/m 18 jaar. Hier worden vervolgens de mooiste gedichten uit gevist om in de stad te laten zien.

Aftrap bij Groninger Museum

Maandagavond om 17.45 uur zal de 13-jarige Anne Britt Krol op de knop drukken om haar gedicht te projecteren op het Groninger Museum. Dit gaat ze doen samen met de kinderlocoburgemeester. De projecties en andere objecten zijn tot en met 31 december in de stad te zien.

Projectmedewerker Gon Baar was maandagochtend te gast bij het radioprogramma OOG Ochtendshow om alles over het project te vertellen.