Pand van GRID gaat sluiten; museum presenteert toekomstplannen

nieuws

Het Grafisch Museum GRID is zondag 18 december voor het laatst open voor publiek. Twee dagen eerder bespreekt het museum zijn toekomst met burgemeester Koen Schuiling en de Groninger raads- en statenleden.

Het pand aan de Sint Jansstraat sluit de deuren vanwege een ingrijpende renovatie. Dat is voor het museum de reden om na te denken over de toekomst. Directie en bestuur zijn bezig met de uitwerking van een nieuw museaal concept. Daarbij is er niet alleen aandacht voor de geschiedenis van het grafisch erfgoed, maar ook voor workshops, het grafisch ambacht, emancipatie, de digitale revolutie, wetenschappelijk onderzoek en artists in residence.

De begane grond van het pand aan de Sint Jansstraat behoudt zijn publieke functie. Op de verdiepingen komen luxe appartementen. Directie en bestuur van GRID onderzoekt of er een nieuwe locatie te vinden is waar het museale concept goed tot zijn recht komt. Het is niet geheel uitgesloten dat het museum na de verbouwing terugkeert op de oude plek.

GRID blijft de komende periode actief, via ‘De Druktemaker’. Dat is een nieuw mobiel erfgoedmuseum dat met een divers (educatief) aanbod langs scholen, wijken en instellingen gaat reizen. Ook komen er tijdelijke exposities op bijzondere lokaties en worden de online activiteiten verder uitgebouwd.