Ook laagcalorisch gas in opslag Grijpskerk: ‘Belangrijke stap voor sluiting Groningenveld’

nieuws
Foto: 350 via Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Vanaf volgend jaar oktober kan er ook laagcalorisch gas worden opgeslagen in de ondergrondse gasopslag bij Grijpskerk. Dat liet staatssecretaris Vijlbrief maandag weten aan de Tweede Kamer. Volgens de staatssecretaris is dat een belangrijke stap om de gaswinning in Groningen eerder te beëindigen.

Volgens Vijlbrief liet de NAM onlangs weten dat de gasopslag bij Grijpskerk per 1 oktober 2023 gebruikt kan worden voor ‘laagcalorisch’ aardgas, het aardgas waar huishoudens in Nederland mee verwarmen en koken. Dat in tegenstelling tot het hoogcalorische aardgas wat nu nog in de ondergrondse opslag wordt gebruikt.

Het Kabinet wil het Groningenveld uiterlijk in 2024 helemaal sluiten, maar ziet liever dat dit volgend jaar al gebeurt. Volgens Vijlbrief is de met de omzetting van de ondergrondse opslag aan een belangrijke voorwaarde voldaan, waardoor het gasveld onder Groningen eerder dicht kan.