Nu geen extra landelijke maatregelen op kinder-IC’s door RS-virus: ‘Situatie is druk, maar beheersbaar’

Hoewel het ontzettend druk is op de afdeling Kinder Intensive Care in het UMCG, door een toestroom van ernstig zieke kinderen met het RS-virus, is de situatie nu nog beheersbaar. Dat meldt het UMCG dinsdagavond. Daardoor zijn extra landelijke maatregelen nu niet nodig.

Dinsdagmiddag hielden de zeven Nederlandse academische ziekenhuizen met een kinder-IC een spoedoverleg. Daarin besloten de ziekenhuizen om voorlopig geen landelijke maatregelen te nemen om de toestroom van zieke kinderen te beheersen.

“In het UMCG is de situatie nog beheersbaar, dankzij de grote inzet van onze medewerkers”, vertelt UMCG-woordvoerder Joost Wessels. “Ook het algemene beeld is dat de situatie nog steeds heel druk is, maar beheersbaar is. In alle centra in Nederland wordt heel goed samengewerkt met de ziekenhuizen in de omgeving, waardoor patiënten die enkele dagen op de Kinder-IC hebben gelegen en met wie het gelukkig weer iets beter gaat, snel weer terug naar een verpleegafdeling van andere ziekenhuizen kunnen.”

Volgens Wessels zijn er daarom geen extra landelijke maatregelen nodig: “Per Kinder-IC wordt bekeken of er nog maatwerk nodig is om de druk te verlichten. Iedere ziekenhuis kijkt van dag tot dag of planbare operaties die tot opname op de Kinder-IC leiden, wel of niet kunnen doorgaan. Daarnaast zijn er nog geen patiëntjes vanwege de drukte overgeplaatst van de ene naar de andere Kinder-IC.”

Het RS-virus is een verkoudheidsvirus. Daarvan krijgen de meeste kinderen ‘normale’ verkoudheidsklachten. Maar een klein deel van de kinderen (één op de honderd baby’s) wordt er heel ziek van. Deze kinderen moeten vaak naar een ziekenhuis.