Monumentale trap Jan van der Zee staat nu tussen Friesestraatweg en ACM-brug

nieuws
Foto: Diana Lourens

De monumentale trap van kunstenaar Jan van der Zee, die tot 2013 bij de entree van de Naberpassage stond, staat sinds deze week aan het Donghornsterpad. 

De trap lag jarenlang in een opslaglocatie van de gemeente, nadat het monumentale bouwwerk van Ploegkunstenaar Van der Zee werd weggehaald om de oostwand van de Grote Markt te verbouwen. Vorig jaar kwam daar verandering in, nadat de gemeente (op aandringen van verschillende raadsfracties) besloot om het kunstwerk een nieuwe plek te geven op het ACM-terrein.

Samen met Kunstpunt Groningen werd er overleg gevoerd met ontwikkelaar Geveke en de nabestaanden van Van der Zee. Er werd een akkoord bereikt over een nieuwe, prominente plek aan Donghornsterpad, gelegen tussen de Friesestraatweg en de ACM-fietsbrug. De trap, die bestaat uit losse onderdelen, is deze week op de nieuwe locatie geplaatst. Op een later moment komt ook een deel van de zijpanelen terug, want de komende maanden wordt de brug verder afgewerkt. Volgend voorjaar wordt het kunstwerk officieel onthuld.

Jan van der Zee (1898-1988) was kunstschilder en maakte ook monumentaal werk. Naast de trap boven de Naberpassage maakte hij ook monumentale kunstwerken als de ‘mozaïekmuur’ van de kweekschool aan de Verzetstrijderslaan en een aantal glas-in-loodramen in de Martinikerk.