Komende week droog met af en toe zon en eerst matige vorst in de nacht

nieuws
Foto Andor Heij Bevroren sloot in winter

Maandag is er veel bewolking met vooral later in de middag vanuit het zuiden een opklaring. De temperatuur ligt rond 1 graad en de wind uit zuid tot zuidwest is zwak of matig. Dat is de verwachting van weerman Johan Kamphuis.

In de nacht van maandag op dinsdag klaart het flink op en vriest het licht tot matig, -4 tot -6 graden. Er kunnen ook mistbanken ontstaan.

Dinsdag is er eerst kans op mist. Verder geregeld zon en maximumtemperaturen rond het vriespunt. Er staat weinig wind, draaiend van het zuiden naar het oosten. In de nacht matige vorst, -5 tot -8 graden.

Woensdag zijn er opnieuw perioden met zon met een temperatuur rond het vriespunt. Het blijft droog en de wind uit het zuiden tot zuidoosten is zwak of matig, kracht 2 of 3. In de nacht weer lichte tot matige vorst, -4 tot -6 graden.

Donderdag neemt de bewolking toe en ook de zuidwestenwind. Het lijkt droog te blijven bij een temperatuur van 2 of 3 graden. In de nacht overwegend lichte vorst: 0 tot -3 graden.

Vrijdag liggen we op de grens van zachtere en koude lucht. Waarschijnlijk wordt het zo’n 1 tot 3 graden, waarbij het droog blijft, maar wel met veel bewolking. In de nacht lichte vorst, -1 tot -3 graden.

Komend weekend rukt zachte lucht vanuit het zuiden van Europa op, maar die kan volgens Kamphuis ons gebied wellicht (nog) niet bereiken. Het blijft dan ook koud met overdag rond het vriespunt, en in de nachten enkele graden onder nul. Na het weekend wordt de koude lucht naar het noorden teruggedrongen en lopen de temperaturen vrijwel zeker op.