Jaar cel voor Italiaan (62) die GasUnie dupeerde met miljoenen aan onbetaald aardgas

nieuws
Foto Andor Heij: Gasunie

Een 62-jarige man uit Italië moet een jaar celstraf uitzitten voor valsheid in geschrifte, voor zijn aandeel in een zaak rond miljoenenfraude tegen de GasUnie.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden donderdagmiddag.

De straf is een jaar korter dan de eis die het Openbaar Ministerie twee weken geleden uitsprak tegen de man. Ook gaf de rechtbank geen oordeel over de grote schadevergoeding die de GasUnie en het OM de Italiaan wilden laten betalen. De rechter oordeelde dat niet geheel vast is komen te staan of de man alleen verantwoordelijk is voor zijn daden, of dat hij samenwerkte met andere malafide firma’s. De GasUnie begint daarom ook een civiele rechtszaak tegen de Italiaan, omdat ze de verloren miljoenen terug wil.

De Italiaan wist, door middel van valse papieren, een onjuiste voorstelling van zaken wist te creëren over de kredietwaardigheid van een in Ierland gevestigde bedrijf. Dit bedrijf, Solstar Limited, waarvan de Italiaan directeur was, handelde in aardgas. Daarvoor kreeg het op 1 december 2018 een vergunning van de GasUnie, specifiek bij GasUnie Transportservices. Dit is de tak van de GasUnie die het vervoer van aardgas regelt in Nederland.

Twee weken later begon het bedrijf gas te verkopen aan andere partijen, maar bracht daar geen gas voor in de markt. Als dat gebeurt, moet de GasUnie extern gas inkopen om de balans in het gasnetwerk te herstellen. Solstar stelde daarop niet meteen te kunnen betalen en wilde dat haar limiet voor krediet bij de GasUnie werd verhoogd. Dat kan allen als Solstar aantoont dat het kredietwaardig is. Dit zou Solstar hebben gedaan met valse bewijzen. Het bedrijf verkocht vervolgens nog meer gas zonder terug te leveren of te betalen.

Daarop moest de GasUnie in eigen buidel tasten om de balans in het gasnetwerk te herstellen, omdat Solstar de rekeningen van de Nederlandse gastransporteur nooit betaalde. Dat koste de GasUnie uiteindelijk bijna 17 miljoen euro.

Deel dit artikel: